Közélet

2013.06.27. 14:58

Hasznos tudnivalók diákmunkához

A nyári szünet kezdetével párhuzamosan beindul a diákmunka szezonja is. A NAV közre adott néhány tanácsot a fiatal munkavállalók részére, amik betartásával könnyebben igazodhatnak el az idénymunka világában.

BEOL

Munkát önállóan is lehet vállalni, de a diákok körében az úgynevezett iskolaszövetkezeti forma a legnépszerűbb. Általános szabály, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki a 16. életévét betöltötte, de az, aki 15 éves elmúlt és nappali tagozatos tanuló is foglalkoztatható, esetükben szükséges azonban a törvényes képviselő hozzájárulása – írta tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hivatal felhívja a figyelmet, hogy mindig legyen a diák birtokában egy munkaszerződés, megbízási szerződés, amit mind a diák, mind a munkáltató aláírt. Bármilyen jogviszonyban is végzik a diákmunkát, a tanulónak mindenképpen rendelkeznie kell adóazonosító jellel a kifizetéshez. Aki még nem rendelkezik adóazonosító jellel az a 13T34-es nyomtatvány kitöltésével igényelheti, ami az ügyfélszolgálatokon beszerezhető, vagy a www.nav.gov.hu honlapról letölthető. A kártya igénylése első alkalommal ingyenes.

A diákoknak a megszerzett jövedelemről az adóévet követő év május 20-ig kell majd bevallást készíteni a kifizetett jövedelemről szóló igazolások alapján. A bevallásban szereplő fizetendő adót a bevallás benyújtásának határidejéig meg is kell fizetni, az esetleges túlfizetés pedig a bevallásból visszaigényelhető. A bevallás alapját képező kifizetői igazolásokat öt évig meg kell őrizni. A bevallás elküldhető elektronikusan (ügyfélkapun keresztül), postai úton, illetve személyesen is beadható.

A hivatal javasolja, hogy adóügyeiket a fiatalok intézzék elektronikusan, aminek a kulcsa egy Ügyfélkapu-regisztráció. A regisztrációhoz érvényes személyazonosító okmány és egy működő e-mail cím szükséges és ügyfélszolgálataikon vagy az okmányirodáknál kezdeményezhető – olvasható a NAV tájékoztatójában.


Részletesebb tájékoztatás ügyfélszolgálatainkon, a 06-40-42-42-42-es telefonszámon, valamint a NAV honlapján megtalálható „A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól” szóló tájékoztatóból érhető el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!