Közélet

2013.06.08. 08:43

Duplán fáj, ha beteg a gyerek

Egy egyhetes gyerekbetegség legalább 15-20 ezer forint mínuszt jelent a családi költségvetésben, míg a kórházi kezelést is igénylő betegség további súlyos tízezer forintokkal terhelheti meg a családi kasszát – derül ki egy felmérésből.

BEOL

„Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás, három napos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz – ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban. A legtöbb szülő tisztában van ezen betegségek tüneteivel, kezelési módjával, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak, mire a gyerek meggyógyul — mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

A Kutató Centrum 2012-es felmérése szerint egy átlagos influenzavírusból való kilábalás ára 5 és 10 ezer forint között mozog, és ez mindössze a gyógyszereket jelenti. Akkor viszont még nem számoltunk a házi patika azon extra költségeivel, amelyekkel a szülő igyekszik hozzájárulni gyermeke mielőbbi gyógyulásához. Ide tartoznak az olyan csodaszerek, mint a méz, a savanyú káposzta, a húsleves vagy épp a citrusfélék sokasága. 

— Mindezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegség további járulékos költségeiről, amilyen például a beteg gyermeket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja – mondta Horváth Magyary Nóra.

Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyi bérből gazdálkodik, akkor egy egyhetes, öt munkanapos átlagos betegállomány esetén nagyjából 10 ezer forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabbul jár az, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a gyerek felügyeletét. Ez azonban Békés megyében kevésbé jellemző.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos lapunknak elmondta, a szülőkkel való egyeztetések, beszélgetések során egyértelművé vált, hogy maximálisan odafigyelnek gyermekeikre. Ha fiuk vagy lányuk egészségéről van szó, akkor nem sajnálják sem az időt, sem a pénzt.

Ezek is érdekelhetik