Közélet

2013.06.14. 16:12

Betétdíjjal kevesebb lenne a szemét?

Betétdíjjal terhelhetik az italok csomagolásait, az eldobható műanyag palackokat és alumínium-dobozokat 2015-től, igaz, ezt a híresztelést a Vidékfejlesztési Minisztérium cáfolta.

L. B.

Hozzátette, hogy csak műhelymunka folyik, hatásvizsgálat zajlik az ügyben, a kormány nem tárgyalta a témát. Lapunk több üzletláncnál is érdeklődött a betétdíj lehetséges bevezetésének kapcsán, hogy az milyen hatással lenne a fogyasztókra.

Érdemben egyedül a CBA Kereskedelmi Kft. válaszolt. Fodor Attila kommunikációs igazgató elmondta, hogy egy eseteleges költségnövekmény az árak emelkedéséhez vezetne, mely a forgalom visszaesését eredményezhetné. Ez akkor is fennállna, ha a betétdíjat az adott göngyöleg vagy csomagolóanyag visszaváltásával a háztartások visszakapnák.

– Mivel a vásárlásnál jelentkezne a betétdíj összege is, így a vevőnek biztosan többet kellene a pénztárnál hagynia. A kereskedők és a gyártók feladatát is megsokszorozná a lépés, hiszen a palackok visszagyűjtése logisztikai és egyéb kezelési költségeket vonzana magával, mely előbb vagy utóbb bekerülhet a fogyasztói árakba - tette hozzá Fodor Attila.

Bonyhádiné Pásztor Enikő környezeti nevelő rávilágított, hogy káros volt a mostani, egyszer használatos, aztán kidobandó palackok rendszerének elterjedése, a szokás is rossz irányba mozdult el. Pár évvel ezelőtt ugyanis a vastagabb falú műanyag csomagolásokat vissza lehetett vinni, a betétdíjat pedig visszakapta így a vásárló. A fiatalok már nem találkoztak ezzel. Ugyan lehet szelektíven gyűjteni a palackokat, de azok sokszor egyenesen a szemetesben landolnak.

– A korábbi rendszert vissza lehetne hozni, működtethető is lenne, ugyanis a társadalom formálható, de felülről kell irányítani a rendszert – ecsetelte a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szakembere.

Hangsúlyozta, noha sokan a kényelmesebb és könnyebb út mellett teszik le a voksukat, használnák a vásárlók a betétdíjas rendszert, ugyanis az emberek alapvetően védik a környezetüket.

– Ez nem csak pénzkérdés – magyarázta, ugyanakkor hozzátette, hogy pozitív megerősítés lenne a fogyasztói társadalomnak, hogy ha felelősen gondolkodik, és visszaviszi a kiürült palackokat, akkor a betétdíj ismét nála landol. Mint minden változás esetében, itt is időre lenne szükség, hogy a vevők megbarátkozzanak a rendszerrel. Bonyhádiné Pásztor Enikő elmondta, hogy fontos a megelőzés, érdemes már annak szellemében vásárolni, hogy minél kevesebb legyen a hulladék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!