Közélet

2013.06.14. 12:24

Babgulyással és emlékezéssel zárták az idényt a makettesek

A szokásos Fekete-féle babgulyással zárta idényét a minap a békéscsabai helyőrségi klubban működő KIT Makett Klub.

Ny. L.

Fekete László klubvezető főztje ismét sikert aratott, miként sikert arattak a csabai makettesek is a különböző országos és nemzetközi versenyeken.

A legutóbbit Jászberényben rendezték, itt Kocziha Attila 1/72-es, Bodó Imre 1/48-as repülőjével, Pikó Tamás figurájával, az ifjúságiaknál Monostori Tamás diorámájával, ifj. Obuch László repülőjével, a serdülőknél Eged Bence repülőjével érdemelt ki első díjat. Harmadik lett Monostori Tamás harcjármű és dioráma, Lality Istvánt harcjármű és Obuch László 1/72-es repülő kategóriában. Kiemelkedő munkájáért elismerő oklevélben részesült Kovács Zoltán, Monostori Tamás, Gonda Tibor és Hegyesi Zsolt.

Az örömbe szomorúság is vegyült, hiszen nemrégiben hunyt el 46 évesen Tóth György békési vadászpilóta, aki a klub tagja volt. Fekete László beszédében elmondta, a MiG-21-essel és MiG-29-essel is repült pilóta 1995-ben került kapcsolatba a klubbal, az első békéscsabai makettkiállításon előadást tartott. Kanadában a leendő magyar gripeneseket oktatta.

– Szeretettel gondolunk rá, ahogy egy klubtársunk írta: „Legyen neki végtelen az égbolt”! – mondta Fekete László.  – Most már együtt repülsz Rácz Zsoltival, Németh Gabival, Hegedűs Ernővel és Tobak Tibi bácsival ott fenn, nagyon magasan.

Szó az esett az idényzárón arról is, hogy az idei, immáron 19. békéscsabai országos makettkiállítást és -versenyt szeptember 21-22-én rendezik meg a helyőrségi klubban. Idén a kiemelt kategóriában a lopakodó és kémrepülőgépek szerepelnek.

– Meghívásunkat elfogadta Szentgyörgyi Dezső, akinek az édesapja a Kecskeméti Repülőbázis névadója – hangsúlyozta Fekete László. – Vendégünk, Dezső is repült, ő utasszállító gépekkel, érdekes előadás várható édesapjáról, a saját, többek között MALÉV-es repülős életéről.

Takács Géza az AN-26-os szállítógépről tart előadást, és vendégünk lesz még Szabó „Topi” Zoltán vadászpilóta is. Különlegességként a vitringalériában dr. Tóth Zsolt mentőautó-gyűjteménye és Czegle Zsolt tűzoltóautói láthatók. A versenyt több mint 30 kategóriában rendezzük, legalább 300 makettre számítunk szerte az országból.

Ezek is érdekelhetik