Közélet

2012.12.09. 19:04

Egy hétvége a méz jegyében

Ötödik alkalommal rendezték meg a hét végén, péntektől vasárnapig a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivált. A szervezők ezúttal is színes programokkal várták az érdeklődőket.

P. G.

— A Békés Megyei Méhész Egyesület által szervezett Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál legfőbb célja, hogy népszerűsítsük a mézet és természetesen az ahhoz kapcsolódó gasztronómiai különlegességet — nyilatkozta lapunknak Árgyelán János. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója elmondta, hogy a legtöbben viszonylag keveset tudnak a mézről, illetve arról, hogy ennek az ínyencségnek mennyi fajtája van, és hogy azok milyen jótékony hatásokkal bírnak.

Az érdeklődők éppen ezért a három nap alatt igazi kuriózumokkal, egyebek mellett a medvehagyma-, a galagonya- vagy a máriatövismézzel is megismerkedhettek. Utóbbiról egyébként Ujhelyi Péter méhésztől, illetve feleségétől megtudtuk, hogy ez a méz az epe és a máj működésére is jótékonyan hat, sőt kifejezetten jól méregtelenít is.

A gyulai és Békés megyei méhészek mellett az ország számos tájáról, de a határon túlról, Székelyföldről is érkeztek vendégek a nagyszabású gyulai eseményre, míg a látogatók az édes ínyencség mellett a propolisztól a virágporig számos egyéb méhészeti termékkel is megbarátkozhattak.

Árgyelán János arra is felhívta a figyelmet, hogy igyekeznek a fiatalokhoz is eljuttatni a legfontosabb információkat. Ezt az elképzelést szolgálta az az országos, a mézről szóló gyermekrajzverseny, amelyre több mint 700 alkotás érkezett be. Számos kategóriában, összesen 93 méhészet nevezett az Év méze versenyre, de a szakmai programok mellett a nagyközönség számára életre hívott események sokasága is szolgálta a kikapcsolódást. A teljesség igény nélkül elég csak a bábszínházat, a mézédes vigasságot, a gyermek és a gasztronómiai eseményeket említeni.

Fekete József, az OMME általános elnökhelyettese kiemelte, kevés olyan méhészeti rendezvény van, amely a nagyközönséget is megszólítja, ezért is tartja kiemelten fontosnak a gyulai programot. Mint megtudtuk, Magyarországon folyamatosan emelkedik a méhészek száma, mára mintegy 16 ezren foglalkoznak ezzel a hivatással.

A szakember megerősítette, hogy a magyar méz világhírűnek számít, ugyanakkor a határokon kívül számos okból viszonylag kevesen tudnak erről, így ezen a területen is erősíteni kell a mézmarketinget.

A Göndöcs Benedek középiskola tornacsarnokában a fesztivál társrendezvényeként nagyszabású versenysorozatot hívtak életre szombaton. Mint azt dr. Czirok Sándor igazgató elmondta, a névadó Göndöcs Benedek több szállal is kötődött a méhészethez, ezért is csatlakozott az intézmény a mézfesztiválhoz. Gasztronómiai emlékverseny, mézes szeszesitalok és likőrök, mézes házi sütemények, virágkötészeti verseny és karácsonyidísz-készítő verseny is színesítette a palettát, amelyre 25 településről több mint 110-en neveztek.

Ezek is érdekelhetik