Közélet

2011.09.19. 18:24

Palackból, tartályból kapják a vizet a hunyaiak

Címkék#hunya

Elkezdődött a meghibásodott hunyai ivóvízkút helyreállítása hétfőn reggel.

P. G.

Mint korábban írtuk, a kút pénteken hajnalban romlott el, a csapokból szürkés víz folyt a településen. A Békés Megyei Vízművek munkatársai, hogy megakadályozzák a hálózat elszennyeződését, átmenetileg lezárták a kutat.

A cég szakemberei azóta folyamatosan töltik a helyi víztornyot, hogy legyen vezetékes ivóvíz a településen. Azt egyelőre emberi fogyasztásra, mosogatásra, főzésre nem használhatják a helyiek, mosni, fürdeni és állatokat itatni viszont lehet belőle.

Hétfőn folyamatosan mosatták azt a kúthoz közeli vezetékrészt, mely szennyeződött. Ezzel párhuzamosan bekapcsolódtak a javítási feladatokba egy külsős vállalkozás munkatársai, akik egy úgynevezett mellékkutat fúrtak, ennek vizével megtisztítják a meghibásodott kutat. A javítás ma tovább folytatódik, a munkálatok várhatóan kevesebb, mint két hetet vesznek igénybe.

Eközben a települési óvodában, iskolában palackozott ivóvizet kaptak a gyerekek, és hasonló módon látták el az egészségházba látogatókat is. A hunyaiak továbbra is a község hat pontján felállított tartályokból juthatnak ivóvízhez, a nehezebben mozduló idősebbekhez szociális gondozók juttatják el az éltető nedűt.

A tartályok biztonságát napközben tizenkét órában közmunkások, míg a nap másik felében polgárőrök vigyázzák. Dr. Tóth Erzsébet, a hunyaiakat a meghibásodás kezdetétől segítő kistérségi népegészségügyi szolgálat főorvosa a helyszínen ellenőrizte a körülményeket. A hunyai védőnő pedig a szokásos heti egy alkalom helyett kétszer jár ki a községbe, hogy hasznos információkkal lássa el azokat az édesanyákat, akiknek három évnél kisebb gyermekük van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!