Közélet

2011.09.30. 08:31

Még jobban figyelnek az idősekre a rendőrök

Az idősek védelmét szolgáló programot egy pénteki eseménnyel kezdi a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya és a Békéscsabai Rendőrkapitányság az Életfa nyugdíjasházban. A rendezvénysorral a rendőrség az év végéig kívánja a figyelmet a szépkorúakra irányítani.

L. E.

Az idősek világnapja, október 1-je alkalmából megkezdte idősvédelmi programját a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztálya. Telekné Furák Mónika alezredes, az osztály vezetője arról szólt, hogy plakátokat, szórólapokat juttattak el az önkormányzatokhoz, a szociális intézményekhez, a helyi kapitányságokhoz. E szervezetek közvetítésével jutnak el az ajánlások az idősekhez.

A téma aktualitását Bátkai Miklós őrnagy, az osztály munkatársa számokkal támasztja alá: Békés megye lakosságának 25 százaléka 60 évesnél idősebb.

— Tavaly az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények 73 százaléka vagyon elleni volt, ezen belül 89 százalékot tett ki a lopás, a besurranásos lopás 9, a kerékpárlopás 5 százalékot — ismertette az adatokat Bátkai Miklós, majd néhány jó tanáccsal szolgált. — A bejárati ajtót, utcára nyíló ablakot célszerű bezárni, ha a lakók elmennek otthonról vagy a kertben dolgoznak. Aki hosszabb útra indul, mindent zárjon, a kulcsot ne hagyja könnyen megtalálható helyen. A csengőt kapcsolja ki, az utcára nyíló ablakok redőnyét engedje le. Hátsó helyiségek kisebb ablakait — ha ember befér rajtuk — be kell csukni. A lakásajtón kívül a nyári konyhát, a spájzot, s a takarmánytárolót is szükséges bezárni. Az udvaron ne maradjon érték (fűnyíró, szivattyú).

A lakásban nagyobb értékben nem ajánlott pénzt elhelyezni. Időről időre megjelennek a trükkös tolvajok, s árusoknak, közüzemi cég, hivatalos szerv alkalmazottjának adják ki magukat, és megpróbálják kifigyelni, a tulajdonos hol tartja a pénzét. Ajánlatos kérni az idegenektől igazolvány felmutatását. Ismeretlent egyáltalán nem célszerű beengedni.

A kerékpárral közlekedő idősek, ha rövid időre is magára hagyják biciklijüket, zárják le olyan lakattal, amely átéri a kereket, a vázat. A járművön érték, pénztárca, irat ne maradjon.
Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal hívja a 107-es vagy a 112-es telefonszámot, a tett helyszínét pedig hagyja változatlanul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!