Közélet

2011.09.03. 17:20

Darázsveszély: jobb félni, mint megijedni

Darazsak miatti karambolról, halálra csípett emberekről, fűnyírót is megrohamozó fullánkosokról szóltak a hírek az idei nyáron. Ha marad a jó idő, két hónapig még biztos eltart a darázsinvázió.

Cs. R.

Az autójába berepülő darázs után csapkodott, ezért ütötte el a két gyalogost a zebrán augusztus végén egy kaposvári autós. Érd és Tárnok között pedig hárman sérültek meg abban a karambolban, amit egy rovartól megijedt nő okozott. Borsodban egy magaslest javítgató vadász és két asszonyt halt meg darázscsípésben.

Viharsarki tragédia szerencsére nem szaporította a szerencsétlenségek sorát, ám az tény, a fullánkosok felénk is többet hallatnak magukról. Deli Tamás természettudományos főmuzeológus szerint a látszattal ellentétben nem több a darázs, és nem is agresszívebbek a rovarok, csupán aktívabbak, aminek a hőség az oka. A hűvösben szinte ledermednek, 30 fok körüli időben viszont mozgékonyabbak és fokozott az anyagcseréjük is. A közeledő embert alapvetően veszélyként érzékelik, melegben pedig ilyen helyzetben könnyebben válaszolnak támadással.

Több a csípés, ezt a békéscsabai kórház sürgősségi osztályán is tapasztalják. 

— Az ödémás panaszoktól kezdve a keringés összeomlását előidéző anafilaxiás sokkig sok allergiás beteget elláttunk. Az emberek félnek a következményektől, így azzal a csípéssel is hozzánk jönnek, amit otthon bevált praktikával, például egy vöröshagymaszelet rászorításával elmulaszthatnának — mondta dr. Kaposi Csilla osztályvezető főorvos, aki azzal számol, ha marad a jó idő, a következő két hónapban még tart az invázió.

A darazsakat vonzza a víz, a medence, a gyermekpancsoló közelsége. Szeretik az édességet, lekvárt, lédús gyümölcsöt, mézet, süteményt, és előszeretett másznak be a nyitott sörös-, illetve üdítős dobozba. A lódarázs a szagokra, így a verejtékre is érzékenyebb. Ez a faj ráadásul gyors is, célirányosan, óránként 30-40 kilométeres sebességgel repül.
Dr. Somlai Rozália gyermekgyógyász főorvos szerint fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek, miképp kell viselkedni, ha környezetükben feltűnik egy darázs.

— Ilyenkor fejezzék be az evést, mert a szőlővel, körtével lenyelt darázs csípése akár halálos is lehet — magyarázta a főorvos, emlékeztetve rá, a Nyugat-Európából nálunk nyaraló gyerekek mindegyikénél ott az Epipen nevű injekció, amely a legsúlyosabb allergia esetén segít. Az életmentő szer beszerzése itthon körülményes és nagyon drága.

A marás helyét dörzsöljük meg, így oszlassuk szét a méreganyagot. Ajánlott még a vizesruhás, vagy jeges hűtés, illetve a gyulladáscsökkentő kenőcs. A darázscsípéssel baktérium is bejuthat a szervezetünkbe. A piros csík árulkodik róla, ahogy a nyirokerek továbbviszik a kórokozókat. Ezektől olykor csak antibiotikus kezeléssel szabadulhatunk.

Cs. R. Padlásra, cserép alá, odúba és földbe egyaránt befészkelik magukat a darazsak. A kényszerű társbérlettől gazdaboltban kapható darázsirtó spray-vel szabadulhatunk. Válasszunk olyan szórófejűt, amellyel biztonságos távolságot tarthatunk. Ha a fészek nehezen hozzáférhető, érdemes gázmesterre bízni a munkát. Darazsak miatt a tűzoltóság is kap hívásokat. Amennyiben a járókelőket, illetve a házban lakókat veszélyeztetik a rovarok, akkor beavatkoznak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!