Közélet

2010.01.30. 12:35

Hogyan vigyázzunk a bankszámlánkra?

Tartsuk külön a bankkártyánkat és annak PIN kódját! — hallhattuk az elmúlt években számtalanszor a figyelmeztetést. Ez a fajta elővigyázatosság azonban önmagában nem elég, a tolvajok még így is lenullázhatják a számlánkat.

p. g.

Zoltán Tiborné értékeit a közelmúltban a Budapest-Békéscsaba vonaton lopták el, a tolvajok egyebek mellett elvitték személyes iratait, a nála lévő készpénzt és a bankkártyáját. Az asszony, amint a szerelvény befutott Békéscsabára, letiltatta a kártyáját, de mivel PIN kódját külön tartotta attól, bízott benne, hogy nem lesz nagyobb baj.

Csalatkoznia kellett: mint később kiderült, a bűnözők leszálltak Mezőtúron és két olyan boltban, ahol nem kérik a kódot, levásárolták a számláján lévő összesen pénzt, közel 60 ezer forintot. A sors fura fintora, hogy az egyik üzletben túllőttek a célon és többet akartak költeni, mint amekkora összeg a kártyával elérhető volt. Kétszer is nekifutottak a fizetésnek, majd 15 ezer forintnyi árut vissza is pakoltak a bevásárló kocsiból, mégsem fogott senki gyanút.
Bár az elektronikus védelemmel ellátott, nehezebben másolható chipes bankkártyák megjelenése növelte a biztonságot, csak tavaly közel félmilliárd forintos visszaélést követtek ilyen és ehhez hasonló esetekben az országban.

Dombornyomott kártyánál legtöbbször nem kell kód

Mint azt a nő számlavezető bankjától megtudtuk, arról, hogy a kártyás fizetéshez szükség van-e a PIN-kódra, alapvetően a kártyát kibocsátó bank dönt. Dombornyomott, mágnescsíkkal ellátott bankkártyával történő vásárlás esetén például általában nem szükséges PIN kód megadása. Az elfogadó hely által használt terminál beállítása azonban eltérhet ettől, és kérhet PIN-kódot akkor is, ha más kereskedőknél megszoktuk már, hogy a kártyánkkal végzett fizetéskor a kártyás fizetési bizonylat aláírását kérik.

A pénzintézet arra is figyelmeztetett, hogy a bankkártyára érdemes úgy vigyázni, mintha készpénz volna. A visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a PIN kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. A kártya ellopását, elvesztését, megsérülését a kártyabirtokosnak a további károk elkerülése érdekében haladéktalanul be kell jelenteni a banknak! Ha a PIN kód, a bankkártya száma, vagy bármilyen más azonosító adat illetéktelen személyek tudomására jutott, illetve ha a számlakivonaton jogosulatlan tranzakciót észlelünk, ezt szintén jelezni kell.

A bejelentést követő károkért a bank felel

Fontos, hogy a kártya birtokosa a bejelentést a lehető leggyorsabban tegye meg, ugyanis a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett károkért a kártyabirtokos, a bejelentés megtételét követően pedig a kártyát kibocsátó bank felel, kivéve, ha bizonyítható, hogy a kárt a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan szerződésszegése okozta (például a PIN kódot illetéktelen személyek számára könnyen hozzáférhető módon tárolta, vagy a kártyát másnak átadta).

Ha a kár nem ilyen okból következett be, a kártyabirtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb negyvenötezer forintos mértékig viseli. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a hitelkártyát annak fizikai jelenléte, vagy a PIN kód nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya mágnescsíkon vagy chipen tárolt adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel.

Van más megoldás is

Az esetleges anyagi károk elkerülésére más, átmeneti megoldást is kínálnak a bankok. Az érintett pénzintézet Mobilbank Info szolgáltatásával például egyetlen sms-sel felfüggeszthetjük kártyánkat, vagy nulla forintra állíthatjuk az elérhető egyenleg összegét. Ez azért is jobb megoldás adott esetben, mint a kártya végleges letiltása, mert kiderülhet, hogy a kártyánk nem veszett el, csak épp a másik pénztárcában lapult. Így elég egy újabb sms, és a kártya ismét használható vásárlásra, készpénzfelvételre.

Mindemellett, annak érdekében, hogy a számlán lévő pénzünket még egy esetleges kártyalopás esetén is biztonságban tudhassuk, érdemes néhány biztonsági intézkedést még akkor megtennünk, amikor nálunk van a kártya:

A legtöbb banknál lehetőség van a kártyával történt tranzakciókról sms-értesítést kérni. Ez nem csak azért hasznos, mert folyamatosan nyomon lehet követni egyenlegünk változását, de egy esetleges visszaélésről is azonnal tudomást szerezhetünk, így szinte azonnal letilthatjuk vagy felfüggeszthetjük kártyánk használatát.

Soha, senkivel ne osszuk meg és ne írjuk fel a kártya PIN-kódját, telefonos kódunkat, vagy bármilyen más bankkártyás adatot!

A kereskedő is sokat tehet

A jogtalan kártyahasználat kiküszöbölésének – így a kártyabirtokos biztonságának – érdekében az elfogadóhelyek jogosultak fényképes hatósági okmány alapján a kártyával vásárló személy azonosságát ellenőrizni, valamint a lejárt, érvénytelen vagy jogtalanul használt kártyákat bevonni. Így ha a kártyalopást, esetleg a kártya jogosulatlan használatát sem sikerült megakadályoznunk, még a kártyás fizetést elfogadó kereskedő is sokat tehet annak érdekében, hogy a pénzünk biztonságban maradhasson.

Dr. Virág Zsuzsánna, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense is elsősorban a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A konkrét esetben lopás és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés miatt nyomoz a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik