Közélet

2010.01.10. 10:38

A málenkij robotra emlékeztek Gyulán

A zsidóság által átéltekkel szemben az emberek nagyon keveset tudnak mások tragédiájáról. Gyulán vasárnap délelőtt a több száz, helyi német kényszermunkára hurcolásáról tartottak megemlékezést.

cs. á.

— A zsidóság sokat tett azért, hogy a holokausztról halljon a világ. Ugyanakkor nagyon kevés az irodalma a sztálinizmus borzalmainak. Sok művelt ember már azt sem tudja, mi a málenkij robot. Ha nem beszélünk róla, el fognak tűnni az emlékek — hangsúlyozta a vasárnapi, a gyulai németek szovjet deportálásáról szól megemlékezésen Hack Ferenc Mihályné.

A helyi német kisebbségi önkormányzat által szervezett rendezvényen elhangzott, a szovjet-oroszok válogatás nélkül hajtották végre a második világháború utáni etnikai tisztogatást. A származást sem mindig vették figyelembe, gyakran elég volt, ha a németes végű „-er”-re végződött valaki családneve.

Tavaly nyáron pályázati forrás segítségével egy kisebb csoport ellátogatott azokra az ukrajnai területekre, ahol egykor a Gyuláról, Elekről, Mezőberényből begyűjtötteket dolgoztatták, és dokumentálták a még fellelhető emlékeket.

Hack Ferenc Mihályné arra figyelmeztetett, hogy az egykori bűnösök kultusza ma is rendkívül erős Ukrajnában, a kényszermunkát elrendelő szovjet diktátor, Sztálin az egyik legnépszerűbb történelmi személy az országban. Az előadás után az egybegyűltek az emlékezés koszorúit helyezték el a városban található emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik