Közélet

2009.06.22. 15:47

Egyre több szocialista az előrehozott választás mellett

Több szocialista politikus nyilatkozott a napokban újra úgy, hogy elképzelhetőnek tartja az előrehozott választást. Szekeres Imre, Lendvai Ildikó és Tóth Károly sem zárta ki ennek lehetőségét.

inforadio.hu - Beol.hu

Egyre több MSZP-s politikustól hallani: elképzelhető egy előrehozott választás, a jövő évi költségvetés elfogadása után. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter múlt hét pénteken, a Hírszerzőnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az adótörvények és a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után az MSZP-nek el kell döntenie, hogy akar-e még kormányozni.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre felelte: nem tartja kizártnak, hogy a költségvetés elfogadása után befejezi munkáját a kormány. Mint mondta, a válságkezelés ütemétől és ritmusától függ, hogy utána a kormánynak vannak-e még feladatai egy-két hónapra vagy már nincsenek. Ez érdemben a választás időpontját nagyon nem befolyásolja, ha kiszámítjuk a menetrendet – írja az inforadio.hu.

Ezután a szocialista Tóth Károly, a közszolgálati televízió reggeli műsorában beszélt arról, hogy az MSZP-nek július 4-én ki kell mondania, hogy meddig kormányoz. A békéscsabai politikus az esetleges előrehozott választással kapcsolatban lapunknak már korábban elmondta: abban az esetben, ha az MSZP és a kormány stabilabbá tette a gazdaságot, valamint biztosította az ország finanszírozását a válság idején, akkor kezdeményezni kell az előrehozott országgyűlési választások mihamarabbi kiírását.

– Szerintem, ha az MSZP el akarja kezdeni a kilábalást egy új mentalitás irányába, akkor július 4-én ki kell mondania, hogy meddig kormányoz. Számomra a legutolsó elfogadható időpont az a költségvetés elfogadása – fogalmazta meg újra véleményét hétfőn Tóth Károly.

A tisztújítás mellett várhatóan ez a kérdés is napirendre kerül tehát a szocialista párt következő kongresszusán, jövő hét végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!