Közélet

2009.04.10. 17:46

Pszichikai problémák a munkanélküliség miatt

Klinikai szakpszichológus próbált segítséget nyújtani olyan Békés megyei munkanélkülieknek, akiknek pszichés megbetegedést okozott állásuk elvesztése. Kozma Zoltánnal a programról beszélgettünk.

M. P. M.

A Békés Megye Fenntartható Környezetéért Egyesület pályázaton nyert 490 ezer forint. Ebből az összegből tizennyolc dél-békési munkanélküli számára szerveztek pszichológiai tanácsadást. Emellett a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének támogatásával Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus az egész megyében további 45 állástalannal beszélgetett, akiknek pszichikai problémákat okoz a munkanélküliség.

— Akadtak olyanok, akikkel három alkalommal ültünk le beszélgetni, a többiek öt foglalkozáson vettek részt. Előbbieknél arra volt elég a három találkozás, hogy tulajdonképpeni tűzoltást végezzek, azaz arra biztattam őket, hogy mozgósítsák meglévő energiáikat, tegyék félre az állás elvesztésekor jelentkező kisebbségi érzéseiket — részletezte a tanácsadást Kozma Zoltán. Hozzátette, az ötalkalmas segítő folyamat viszont a részletes élettörténeti események, a korábbi munkahelyeken szerzett tapasztaltok elemzése mellett már pszichés vezetésre is lehetőséget kínált.

— Tapasztalataim szerint az állásvesztés nemcsak anyagi, hanem életvezetési, -szervezési problémákat is magával hoz. Üressé válnak a napok, előtör a mindent átszövő bizonytalanság. Ez a veszteségérzés depresszióhoz, szorongáshoz, pszichés zavarokhoz vezethet — hangsúlyozta Kozma Zoltán. Elmondta, az ilyen eseteknél fontos a kisebbrendűségi, illetve bűntudati érzés mérséklése, megszüntetése.

Kozma Zoltán szerint a programnak mindenképpen volt létjogosultsága, hiszen a résztvevők közel húsz százaléka talált később állást. Azok is profitáltak a beszélgetésekből, akik már több esztendeje nem próbálkoztak munkakereséssel. Kozma Zoltán kiemelte, náluk elsősorban a bátrabb fellépést szorgalmazta, azt, hogy tisztában legyenek a képességeikkel, személyiségük előnyeivel és hátrányaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!