Közélet

2009.04.22. 18:46

Nagyobbra szabják az új vényt

Májustól új recepteket használnak a doktorok, de ez csak átmeneti megoldás lesz — mondta dr. Sonkoly Iván, az orvosi kamara megyei alelnöke. A következő nagy lépés az elektronikus vényekre való áttérés.

F. G. K.

— Miben lesz más az új vény, mint a régi?
— Nagyobb lesz, mert több adat szerepel rajta. Annak is külön helyet biztosítanak, hogy a szakorvos által kért gyógyszert, amit a háziorvos ír fel, ki rendelte és meddig szól az ajánlás. Rákerül a vényre egy vonalkód is, ami a gyógyszerészek munkáját könnyíti meg.

— Eddig arról volt szó, kevesebb adat szerepel majd a vényeken, mert alkotmányellenesnek minősítették, hogy feltüntetik a papíron a páciens adatait és betegségkódját.
— Azt a típusú receptet 2010-től vezetik be. Nemsokára jön az intelligens betegkártya és az elektronikus vény, amely a papíralapút váltja majd fel. A beteg egy mágneses kártyával megy majd az orvoshoz és a patikába is, ahol látják, milyen gyógyszert rendelt a páciensnek a doktor.

— Tízezer forint egyszeri támogatást kapnak az orvosok az új nyomtató megvásárlására. Ennyiből lehet gépet venni?
— Ki kell pótolniuk az összeget, a lézernyomtatók ugyanis legalább harminc-negyvenezer forintba kerülnek. Ráadásul új program is kell a gépekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!