Közélet

2009.04.26. 08:52

Kepest perelné a bolíviai kormány

Jogi lépésekre készül a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen a Bolíviában múlt héten megölt magyarral, Rózsa Flores Eduardóval készített interjú miatt. Szerintük ugyanis Kepesnek értesítenie kellett volna a hatóságokat arról, hogy a Rózsa Flores tervei veszélyeztethetik az ország integritását. Az újságíró azonban állítja, nem vétett szakmai hibát.

MTI - Origo

Jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen, aki még tavaly ősszel készített interjút Rózsa Flores Eduardóval - jelentette be társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős bolíviai miniszterhelyettes, Sacha Llorenti helyi idő szerint pénteken. Minden lehetséges jogi lépést megteszünk az újságíró ellen az ország határain belül és kívül egyaránt, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását - tette hozzá.

A miniszter-helyettes szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek. A bolíviai kormány szerint Rózsa Flores Eduardo és társai egy "terrorista csoport" tagjai voltak, amely merényletre készült a bolíviai elnök ellen.

A miniszterhelyettes bejelentésére reagálva Kepes András az [origo]-nak azt mondta: nem hibázott újságíróként az ügyben. Mint mondta, amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet. "Mielőtt velem foglalkoznának, jó lenne, ha a saját bizonyítékaikkal előállnának, hogy vajon miért lőtték szitává ezeket az embereket, és milyen indokkal kínozták meg és tartják fogságban Tóásó Elődöt és társát" - tette hozzá.

Különös Történetek - Kepes András műsora az MTV-n:

 

Hivatalosan a bolíviai hatóságok eddig nem keresték meg a bolíviai hatóságok az újságírót, aki szerint neki nem feladata az események alakítása, sokkal inkább az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa. Kepes úgy véli, a kommandós akció is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi.

Az újságíró szerint Rózsa Flores kimondottan védelmi szándékkal akart segíteni szülőföldjének, Santa Cruznak, semmilyen támadó szándéka nem volt a kormány, az elnök, vagy Bolívia integritása ellen. A bolíviai médiát megbolygatta a tavaly rögzített, kedden bemutatott interjú, amelyben a múlt héten megölt férfi részletesen elmondta, hogy miért is ment Bolíviába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!