Közélet

2009.02.16. 16:08

Véget ért a tüntetés - a Provident három pontban enged

Véget ért a demonstráció, melyet a Provident Zrt. tevékenysége ellen tartott a magát "Antiprovident"-nek nevező csoport a belvárosi Bajcsi-Zsilinszky út és a Nagysándor József utca sarkán lévő irodaház előtt, ahol a cég is székel. A rendezvény egyik szónoka Karsai József szocialista honatya, Battonya polgármestere volt.

Hírszerző.hu

A szerveződés azért hirdetett demonstrációt a pénzügyi vállalkozás ellen, mert szerintük az általuk esetenként több száz százalékos hiteldíjmutató mellett nyújtott gyorskölcsön visszafizetése számos helyen problémát okoz, elsősorban a vidéki lakosok számára.

Az Antiprovident Akciócsoport az elmúlt időszakban feljelentést tett a rendőrségen, vizsgálatokat kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), a Pénzügyi Szervezek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), az APEH-nél és a Munkavédelmi Főfelügyelőségnél, ezzel küzdve a Provident Zrt. ellen.

A Hírszerző tudósítója szerint mintegy 20 tüntető gyűlt össze a hétfői demonstráción. A tüntetés "vendégszereplője", Karsai József szocialista országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta: "5 forintos akciót" indít, melynek lényege, hogy az összes adós hetente mindössze 5 Ft-ot fizessen a Providentnek.

Elmondta: kezdeményezik a nemrégiben elfogadott uzsoratörvény módosítását. A thm maximalizálását szeretnék elérni. Azt kérik továbbá, hogy a Provident függesze fel a működését a vizsgálatok végéig, valamint jelentősen csökkentse a thm-szintet. Azt is kezdeményezik, hogy a Provident dolgozóinak is lehessenek szakszervezetei, valamint a cég a marketingköltségeinek 50 százalékát ne "becsapós reklámokra" költse, hanem vállaljon ezen összeg segítségével nagyobb társadalmi szerepet.

A Provident sajtótájékoztatót tartott a tüntetés után, melyből kiderült: 3 ponton engednek a tüntetők követeléseinek. Egyrészt bevezetnek egy új konstrukciót, mely alapján immár nem csupán helyben, kézpénzben juthatnak gyorskölcsönhöz az igénylők, hanem banki átulásra is lehetőségük lesz, így nem feltétlenül járnak ki az adósokhoz hetente, valamint alacsonyabb lesz a thm és lényegesen csökkennek a kamatok is.

Emelett mostantól egy 12 pontos szöveget kell elolvasnia és aláírnia minden hitelfelvevőnek, amiben figyelmeztetik őket a gyorskölcsön veszélyeire. A harmadik változás az, hogy jövő héttől az összes televíziós reklámjukat beszüntetik, helyette a gyorshitelekkel kapcsolatos tájékoztató jellegű összeállításokat fognak sugározni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!