Közélet

2009.02.19. 18:07

Az Európai Bizottsághoz fordult egy képviselő a providentes hitelek miatt

Törvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas THM-szintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének – hívta fel a figyelmet Herczog Edit EP-képviselő, aki azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.

BEOL

A szocialista képviselő hangsúlyozza, hogy a gazdasági válság hatására a legtöbb uniós tagállamban nő a lakosság eladósodottsága, a felmondott hitelszerződések száma és túlságosan magas a gyorskölcsönök THM-szintje. Ez elsősorban a kiszolgáltatott embereket sodorja nehéz helyzetbe, az elszegényedő családok a gyors anyagi segítség reményében akár a kölcsön sokszorosát is hajlandóak visszafizetni a hitelezőknek.

Herczog Edit szerint aki az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának tagja azt mondja, hogy több uniós tagállamban is bevezetett a kamatplafon intézménye, hiszen vannak olyan kamatszintek, amelyek már nem állnak összhangban a szolgáltatás értékével, és az üzleti erkölcs törvényébe ütköznek

Mint arról már többször beszámoltunk, Magyarországon egyre nagyobb felháborodást vált ki a Provident Pénzügyi Zrt. tevékenysége, amely több száz százalékos kamatra kölcsönöz összegeket. A magas, olykor három számjegyű THM-mel kínált személyi és áruvásárlási kölcsönök, illetve gépkocsi- és lakáshitelek a képviselő szerint a fogyasztók érdekeit sértő konstrukciók. Az állampolgárok azonban nagyon gyakran nincsenek tisztában a THM azaz, a teljes hitelkamat jelentésével, valamint azzal, milyen feltételekkel kapják a hitelt.

Ezért a képviselő azt kérdezi a bizottságtól, hogy a fogyasztói hitelekről szóló új uniós irányelv véglegesítése előtt megvizsgálja-e, hogy milyen intézkedéseket lehet tenni a magas THM-szintek leszorítása érdekében, hogy megvédjék a fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől. Herczog Edit arra is választ vár, hogy a Bizottság átláthatóbbá kívánja-e tenni a fogyasztási hiteltermékeket, illetve milyen intézkedéseket tervez az uniós polgárok pénzügyi kultúrájának emelése érdekében.

A képviselő szerint elsőrendű fontosságú volna ugyanis, hogy a hitelekért folyamodók önállóan tudják megítélni a magas THM-mel járó pénzügyi kockázatokat, saját pénzügyi korlátaikat, és felelősen tudjanak dönteni egy hitelfelvétel esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!