Közélet

2008.09.24. 09:55

Tóth Károly a lehallgatási botrányról

Elsősorban nem politikusokra dolgozott az árnyék-titkosszolgálat, a cégcsoport főként gazdasági adatokat gyűjtött - mondta Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke, Békés megyei képviselő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán.

MTI

"Ez az árnyék-titkosszolgálat elsősorban nem politikusokra dolgozott: gazdasági érdekeket akart megszerezni, de segített politikusoknak is. (...) Melléktermékként a politikusok aktivizálódtak, és azt mondták, hogy ha már működik egy ilyen jó hálózat, akkor néhány információt adjanak nekik is" - mondta Tóth Károly.  Hozzátette: nem érdemes a kérdést politikai üggyé leszűkíteni, a folyamat egésze nem politikusokról szól.

Egy biztonsági cégcsoport gazdasági érdekekből próbált meg a kormányzati gerinchálózatból, a Nemzetbiztonsági Hivataltól és az APEH-tól is információkat gyűjteni. A cégcsoportnak a nagyobb önkormányzatok egyharmadával is aktív kapcsolata van. A cégcsoport fő feladata nem politikusok megfigyelése és politikusok megrendeléseinek teljesítése volt - közölte a szocialista politikus.

A képviselő szerint a dolog legveszélyesebb része, hogy egy magáncég képes volt kiépíteni egy ilyen polipszerű hálózatot - használta Tóth Károly a titkosszolgálatokért felelős miniszter által bevezetett kifejezést.

Tóth Károly hangsúlyozta: a magyar titkosszolgálatok időben léptek és nagyon gyorsan felderítették az egész hálózatot. Elismerés illeti azokat, akik fel tudták deríteni a hálózat egészét - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a politikus kiemelte: a fideszes Demeter Ervin nem működtette ezt a hálózatot, csak "örömmel" fogadott el információt.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése után azt mondta, hogy a Fidesz korábbi két minisztere, Kövér László és Demeter Ervin rendszeres kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által feltárt "árnyék-titkosszolgálattal", és információszerzési feladatokat is adott a cégnek.

A titokminiszter polipszerűen működő hálózatként jellemezte az adatgyűjtőket, akik szerinte képesek voltak beépülni különböző szervezetekbe, ahonnan magán-, üzleti és állami titkokat tudtak megszerezni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke erre reagálva kijelentette: a Kövér Lászlót és Demeter Ervint ért vádak miatt perelni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!