Közélet

2008.09.29. 18:53

Megszűnt a mozgó orvos: egymásra mutogat az ÁNTSZ és a kórház

A gyulai Pándy Kálmán megyei kórház megszüntette a mozgó szakorvosi szolgálatot a gyulai, sarkadi és a dél-békési térségben. Az érintett településeket, ahol megoldatlanná vált a gyermekorvosi és a nőgyógyászati ellátás, érzékenyen érintette a döntés.

K. E.

— A mozgó szakorvosi szolgálat megszűnése olyan, mint egy büntetés — mondta dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere. — Gyula tőlünk 42 kilométerre van. Ez busszal több, mint egy óra. Annak, aki egy két hónapos csecsemővel vagy nyolc hónapos terhesen teszi meg, örökkévalóság — állapította meg dr. Varga Lajos.
Kunágotán részben megoldották a helyzetet.

— Külön szerződéssel gyermekorvos jár hozzánk Mezőkovácsházáról — tudtuk meg Pápai Zoltán polgármestertől. — Az önkormányzat állja a költségeket. Arra, hogy havonta egyszer nőgyógyászati rendelésünk is legyen, nincs keretünk.

Dr. Kovács József, a Pándy Kálmán kórház főigazgató főorvosa elmondta, az ország 90 százalékán már legalább 20 éve megszűnt a mozgó szakorvosi szolgálat. — Mi még küzdöttünk vele, de sem az emberi, sem az anyagi erőforrás nem áll rendelkezésünkre. A kollégák arra is panaszkodtak, hogy különösen a nőgyógyászati rendeléseken a felszerelések hiányában szakmailag sem tudtak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Többször előfordult az is, hogy az orvos utazott 70—80 kilométert, de csak három gyereket vizsgált meg — mondta a főigazgató.

Dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere nem így látja a történteket. — Minket a nőgyógyászati szakrendelés érintett. Többször megtörtént, hogy a betegek hiába vártak az orvosra, hetekig nem jött.
A polgármester más problémákat is felvetett.

— Amikor a gyulai kórház igazgatójától levelet kaptunk, hogy az ÁNTSZ vonta vissza a mozgó szakorvosi szolgálat működési engedélyét, levelet írtam az ÁNTSZ Gyulai, Sarkadi, Mezőkovácsházi Kistérségi Intézetéhez, mivel az okokra voltam kíváncsi. Megdöbbenésemre az indoklásban az szerepelt, hogy a megyei kórház kérésére szüntették meg a szolgáltatást. Furcsa ez az oda-vissza mutogatás.

Az ellátások megszüntetése a megelőzés szempontjából is aggályos. A legalapvetőbb szakorvosi vizsgálatok elérhetetlenné válnak a főként hátrányos helyzetű falvakban. Másrészt megyénkben több településen is háziorvoshiány tapasztalható, így sérül az ott élők egészségügyi ellátáshoz való joga és az esélyegyenlőség  — sérelmezte dr. Nagy Béla.

Dr. Nagy Béla szerint törvénysértő a megszüntetés

Medgyesegyháza polgármestere levélben fordult az ÁNTSZ Gyulai, Sarkadi, Mezőkovácsházi Kistérségi Intézete vezetőjéhez, dr. Sárosi Tamás tiszti főorvoshoz. — A mozgó szakorvosi szolgálat megszüntetése hátrányos helyzetbe hozta az érintett településen élőket. A határozat és meghozatalának körülményei sértik a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvényt. Kértem a tiszti főorvost, vizsgálja felül a határozatot és helyezze hatályon kívül. Meggyőződésem, hogy a mozgó szakorvosi szolgálat megszüntetése semmilyen józan érvvel nem indokolható.

Dr. Nagy Béla, ha szükséges, a miniszterhez fordul ebben a kérdésben.

Dr. Nagy Béla, ha szükséges, a miniszterhez fordul ebben a kérdésben.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!