Közélet

2008.09.11. 14:51

Káposztalevélbe göngyölt pengeváltás Harsányban

A körösnagyharsányi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint diszkriminálják az általa vezetett szervezetet, a polgármester cáfolja ezt. A vita apropója a közelgő Roma Káposzta Nap.

b. i.

Rácz Zsolt, a Körösnagyharsányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt állítja, hogy a testület legutóbbi rendkívüli ülésén Máté Pál polgármester arra kérte, hagyja el a termet. Máté Pál polgármester elmondta: nem testületi ülés, csak informális tanácskozás volt az ominózus napon.

A villanypostás hozott levelet szerkesztőségünkbe Körösnagyharsányból. A levelet jegyző Rácz Zsolt, a Körösnagyharsányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az alábbiakat írta: „... 2008 szeptember 3-án a mellékelt meghívó alapján a Körösnagyharsányi önkormányzat rendkívüli testületi ülésen megjelentem.

A terembe lépve meglepődve tapasztaltam, hogy a testületi ülésen Körösnagyharsány jegyzője, Bai Zsolt nincs jelen. A polgármester, Máté Pál megkérdezte milyen rendezvényt, akarunk 2008 október 4-én megvalósítani a településen. Elmondtam, hogy 2008 október 4-én Roma Káposzta napot szeretnénk rendezni, majd ismertettem a tervezett programot.

Ezek után a polgármester közölte: hagyjam el a helyiséget. Közöltem, hogy mint a kisebbségi önkormányzat elnökének jogom van az ülésen részt venni. A képviselők közül Máté József Lajos mondta, ne menjek el, csak a teremből menjek ki, egy pár perc múlva visszamehetek. A polgármester ezek után is azt mondta, azonnal hagyjam el a helyiséget... A polgármester eljárását méltánytalannak és diszkriminatívnak érzem,  nem csak mint a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hanem mint állampolgár és mint ember is...”

Rácz Zsolt az is sérelmezte, hogy a polgármester a kisebbségi ökormányzat által október 4-én megrendezendő Roma Káposzta Napra 40 ezer forint plusz áfa bérleti díj ellenében akarja biztosítani a települési önkormányzat tulajdonát képező színpadot. Rácz Zsolt levelében úgy fogalmazott, hogy: „... a cigány kisebbségi önkormányzat semmilyen féle támogatást nem kap az Önkormányzattól.”

A történtekkel kapcsolatban Máté Pál polgármester elöljáróban leszögezte: nem testületi ülés, csak informális tanácskozás volt az ominózus napon.
— Diszkriminációról pedig azért sem lehet szó, mert nem csak a cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, hanem a testületi tagokon kívül minden meghívottat egyaránt arra kértem, hogy hagyja el a tanácskozótermet — hangsúlyozta Máté Pál. Ezt egyébként kérdésünkre reagálva maga Rácz Zsolt is elismerte.

A polgármester szerint a színpad bérleti díját, az önkormányzat határozta meg. Máté Pál szerint az sem fedi a valóságot, hogy a kisebbségi önkormányzatot nem támogatják, hiszen a Rákóczi utcán, a volt kisiskolához tartozó pedagógusi szolgálati lakást ingyen és bérmentve biztosítják a cigány kisebbségi önkormányzat részére.

Bai Zsolt, Biharugra és Körösnagyharsány községek körjegyzője leszögezte: adminisztrációs hiba folytán kaphatott rendkívüli testületi ülésre szóló meghívót a kisebbségi elnök. Jómaga ugyanis a hivatkozott időpontban nem tartózkodott a településen s így a jogszabály értelmében — a jegyző távollétében — nem tarthattak testületi ülést Körösnagyharsányban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!