Közélet

2008.09.15. 15:29

Elmaradt fejlesztéseket kértek számon a megyei képviselők

Volt mit feljegyeznie Balogh Lászlónak, a regionális fejlesztési ügynökség vezetőjének akkor, amikor tájékoztatója kapcsán szót kaptak a képviselők a megyegyűlés pénteki ülésén.

Cs. Á.

Elsőként Tóth Imre tanácsnok érdeklődött, miképpen lehet az, hogy az útfejlesztési pályázat kapcsán a leghátrányosabbnak minősített Sarkadi kistérség egyetlen pályázata sem nyert. Várfi András gyomaendrődi polgármester azt tette szóvá, hogy sok jó pályázatot forráshiány miatt egyszerűen elutasítanak. Hamza Zoltán Békésszentandrás első embere elmondta, igyekszik visszafogni magát, bár nemrég a közutas pályázaton egyedül az ő települése nem nyert. Ők összesen egymilliárd forint értékben nyújtottak be terveket, s túl kedvező döntésről még nem számolhat be.

Tóth Imre csak azt kérdezte, mi az akadály, nála viszont tovább ment a fideszes Balogh József tanácsnok, aki nyíltan kimondta: politikai bosszú eredménye lehet a megye és az itteni települések eredménytelensége. Gajda Mihály a Gyulai Várfürdő fejlesztése körüli sok ígéretet és a kevés konkrétumot kérte számon.

— Miniszterként Ujhelyi István 23 milliárd forintot ígért Gyulának, ehhez képest a régiós tanács legutóbbi döntése során Gyula egyetlen fillért sem kapott a fürdő fejlesztésére, hanem tartalékba helyezték támogatási igényüket — fogalmazott Gajda Mihály.

A régió három megyéjéből érkezett nyertes pályázatoknak még egyharmada (30 százalék) sem volt Békés megyei a Balogh László által bemutatott adatok szerint. Az ügynökség vezetője Balogh József kérdésére válaszolva elmondta, nincs politika a döntések mögött, hiszen a pályázatokat központilag bírálják. Elmondása szerint a régiót csupán két ember — egy a DARFÜ-től és egy a DARFT delegáltja — képviseli a héttagú grémiumban. Két helyet a minisztériumok, kettőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, egyet pedig civilek adnak. Konkrét pályázatokkal kapcsolatban Balogh László titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem adott választ, ám elmondta, a jövőben a régiós tanács pluszpontokkal honorálhatja a leghátrányosabb térségekből érkező dolgozatokat.
Balogh László jelezte a most nem nyertes jelentkezőknek, hogy több program esetében lesz lehetőség még pályázni.

Újabb hónapokat csúszhat a megyei belvízprogram

Az ez idáig komoly késedelmet szenvedő megyei belvízprogrammal kapcsolatban Balogh László újabb akadályról számolt be, mely akár több hónapig is hátráltathatja az előrelépést.

— A támogatási szerződés aláírásáig el kell érni, hogy érvényesüljenek az együttműködési megállapodásban rögzített elvek — fogalmazott a DARFÜ vezetője. A megyei önkormányzat által koordinált programban tizenhat Békés megyei település vesz részt, a beruházást több mint kétmilliárd forintból valósítják meg.

 

— A támogatási szerződés aláírásáig el kell érni, hogy érvényesüljenek az együttműködési megállapodásban rögzített elvek — fogalmazott a DARFÜ vezetője. A megyei önkormányzat által koordinált programban tizenhat Békés megyei település vesz részt, a beruházást több mint kétmilliárd forintból valósítják meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!