Közélet

2008.06.25. 17:05

Légikatasztrófa után: sok titkot rejt még a sámsoni föld

Békéssámson önkormányzata emlékhelyet kíván állítani azoknak a turistáknak, akik 45 esztendeje a település határában lezuhant repülőgépben vesztették életüket. Roncskutatók pedig alaposan átvizsgálnák a földet, mely szerintük még nagyon sok titkot rejt.

Sz. A. - Beol.hu

Részletesen írtunk a napokban arról a légi katasztrófáról, ami negyvenöt esztendővel ezelőtt, vagyis 1963. június 16-án Békéssámson határában történt.

A Münchenből Konstancába tartó, a román TAROM légitársaság különjárati gépe huszonkilenc turistával és öttagú személyzetével a levegőben műszaki hiba miatt felrobbant. A szerencsétlenségben harmincnégyen vesztették életüket, a tragédiának nem volt túlélője.

A település polgármestere, Barna Jánosné arról tájékoztatott, hogy a faluban az áldozatok emlékére emlékhelyet szeretnének létesíteni, s azt ősszel, a halottak napján felszentelni. Megtudtuk azt is, hogy jelentkeztek a Magyar Roncskutató Egyesület képviselői, akik vállalták: aratás után a tragédia helyszínét műszerekkel átvizsgálják, a repülőgép további, esetleg fellehető roncsainak felszínre hozatala érdekében. Szemtanúk állítják, hogy még sok titkot rejt(het) a föld.

Az önkormányzat segítséget kér: várják azokat a tárgyi emlékeket, roncsdarabokat, esetleg fotókat, amelyek a szerencsétlenséggel kapcsolatosak, hogy ezeket kiállítási darabként az emlékhely felszentelésére rendezendő kiállításon bemutathassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!