Közélet

2008.06.24. 15:28

Fényvédő faktor: alig van különbség a 15-ös és a 40-es között

A faktorszámok bűvöletében próbálnak meg a vakáció előtti napokban sokan fényvédőszert vásárolni a drogériákban. A szakemberek szerint elhanyagolható különbség van például egy 15-ös és egy 40-es faktorú naptej között.

F. M.

Lapértesülések szerint azonban az Európai Unió a naptejeken lévő címkék mihamarabbi lecserélését sürgeti. Az uniós szakbizottság tervei szerint a jövőben a flakonokon a faktorszám helyett elsődleges információként annak kellene szerepelnie, hogy a termék alacsony, közepes, magas fokú, esetleg ultravédelmet nyújt a bőrnek.

Elhanyagolható különbség van például egy 15-ös és egy 40-es faktorú naptej között — fogalmazták meg a fogyasztóvédelmi szakemberek. Míg az egyik 80, a másik 96 százalékban szűri ki a káros sugarakat. A faktorszámoknál is fontosabb odafigyelni a készítmények helyes használatára.

— A kémiai fényvédőanyagot tartalmazó krémeket ideális esetben fél órával, de minimum 15 perccel napozás előtt fel kell vinni — mondta dr. Mihucza Marianna főorvos. A békéscsabai bőrgyógyász, kozmetológia szakorvos felhívta rá a figyelmet, hogy a gyerekeknél ezek a készítmények nem alkalmazhatóak. A kicsiknek a külön számukra kifejlesztett fizikai védelmet biztosító termékeket ajánlja.

— A drogériákban kapható készítményeknél magasabb árfekvésűek a patikában beszerezhető fényvédők, de ezek hatékonyságát klinikai tesztek bizonyítják. A gyógyszertárban kapható fényvédőket biztonsággal adhatjuk olyan betegeknek is, akiknek már volt valamilyen daganatos bőrelváltozásuk — hangsúlyozta dr. Mihucza Marianna.

Néhány általános szabályt viszont ezekkel a krémekkel is érdemes betartani. A napozószerek többsége fürdés, úszás után nem fejti ki hatását, ezért újból be kell kenni a bőrt. Árnyékban se feledkezzünk meg a fényvédők használatáról: a sugárzás 50—60 százaléka áttör a lombokon.

Kalap és kendő az első, utána jöhet a fényvédőkrém

Az UV-sugárzás megnövekedése miatt a fényvédelem terén ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen. A legfontosabb a napfény fizikai kerülése — elsősorban 11 és 15 óra között — a ruházattal, kalappal és egyebekkel való védekezés, és csak ezután jönnek a fényvédők. A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni. A kisbabák napoztatása direkt fényben egyéves kor alatt nem ajánlott.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!