Közélet

2008.06.19. 17:31

Csak 2006-ban tizennyolcezren vándoroltak el Békésből

A statisztikai hivatal szerint 2006-ban több mint ötezren költöztek városokba, és 3500-an községekbe a megyén belül. A megyéből 18 ezren vándoroltak el.

F. G. K.

Stein Andrea Amerikában, Boston mellett él. A békéscsabai nő évekig nem jött haza,  félt, hogy nem kap újra vízumot. Tavaly férjhez ment, most már szabadon utazgat.

— Nem gondoltam, hogy ennyire hiányzik majd Magyarország. Nyelvet akartam tanulni, világot látni. Először egy hajón pincérkedtem, aztán egy gyorsétteremben dolgoztam. Most gyerekeknek szervezek zsúrokat. Az itthoni és a kinti jövedelmek összehasonlíthatatlanok. Igaz, Amerikában senki nem húzza a száját, ha szombaton vagy éppen vasárnap is be kell menniük az irodába. Ezzel együtt sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a magyarok — mondta a 31 éves asszony.

Csoóri János biztonsági őrként dolgozik Angliában. A 26 éves férfi pénzt akart keresni, Gyulán ugyanis főiskolai diplomával napi 10-12 óra szellemi munkával ötödannyit vitt haza, mint a szigetországban egy gyárban vigyázva a termékekre. Mint mondja, az angol élet sem fenékig tejfel. Sokszor napokig nem alszik, mert mire visszajut az albérletébe a több mint hatvan kilométerre levő munkahelyéről és letusol, átöltözik, indulhat is vissza. Azt már most szervezi, hogy karácsonyra hazajöhessen.

— Annyi pénzt szeretnék összegyűjteni, hogy itthon jó néhány évig ne kelljen dolgoznom. Gyulán nem telepednék le újra, ott nincs élet. Nem véletlen, hogy a 28 gimnáziumi osztálytársam közül csak kettő maradt a megyében, ebből egy lány most költözik a Dunántúlra, mert úgy érzi, otthon nincs esélye előrébb lépni a ranglétrán — mesélte János.

A szociológusokat nem lepik meg ezek a vélemények. Herczeg Tamás elmondta, egy friss, a megyében készített felmérésből kiderül, már a tizenévesek vágyképében szerepel, hogy Budapesten, Nyugat-Magyarországon vagy külföldön szerencsét próbáljanak. Főleg a magasabban iskolázottak mennének el.

Közben a Viharsarokban is megfigyelhető némi mozgás: a kisebb településen élők városba költöznek, elsősorban a munka miatt. A nagyobb városokat körülvevő községek is népszerűek, mert alacsonyabbak az ingatlanárak. Békéscsabáról sokan mennek például Szabadkígyósra vagy Dobozra, hiszen busszal ide eljutni éppen annyi idő, mint Jamina legvégére.

A statisztikai hivatal szerint 2006-ban több mint ötezren költöztek városokba, és 3500-an községekbe a megyén belül. A megyéből 18 ezren vándoroltak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!