Közélet

2007.05.30. 11:36

Békési intézményvita: szakmai döntés vagy politikai leszámolás?

A helyi MSZP szerint politikai tisztogatás is a célja békési intézmény-összevonásoknak, így szabadulhatnak meg ugyanis Benéné Szerető Hajnalkától, az ÁMK vezetőjétől. A városvezetés cáfolja a vádakat és szakmai döntést ígérnek.

P. G. - Beol

— Adja az ég, hogy butaságokat beszéljek! — zárta az MSZP-s dr. Gosztolya Ferenc a békési ÁMK átalakításáról, illetve megszüntetéséről szóló vitát a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az előző szocialista többségű grémium még tavaly júliusban a művelődési központ és a művészeti iskola összevonásával alapította meg az általános művelődési központot a településen.

Az új jobboldali városvezetés azonban úgy döntött, hogy a művészeti oktatást a Békési Kistérségi Általános Iskola keretei közé helyezi át. Ezzel párhuzamosan a közművelődési feladatok ellátására létrehozták az úgynevezett kulturális központot, amely a könyvtár és a múzeum gazdasági feladatait is ellátja majd. Az ÁMK megszűnésével ugyanakkor Benéné Szerető Hajnalka intézményvezetői megbízatását visszavonta a testület, s az igazgatói állásra pályázatot írt ki.

— A tapasztalatok azt mutatják, hogy az intézményi átszervezéseket nagyon gyakran a vezetőkkel való leszámolásra használják fel — figyelmeztetett dr. Gosztolya Ferenc.

Vámos László (Fidesz-Jobboldali Összefogás), a kulturális bizottság elnöke válaszában kifejtette, a pályáztatás során kiderül, hogy ki a legalkalmasabb a poszt betöltésére. — A döntés kizárólag szakmai szempontok alapján születik majd meg — szögezte le Vámos László.
Dr. Gosztolya Ferenc végezetül csak annyit tett hozzá: Adja az ég, hogy butaságokat beszéljek!

A jobboldalról ugyanakkor ismét jelezték: szakmai és nem személyes indokok alapján határoz majd a testület. A művészeti iskola tagintézmény-vezetőjének megbízásáról a kistérségi iskola igazgatója dönt.

Benéné korábban az orosházi művelődési központot vezette, egyes vélemények szerint innen is politikai okok miatt kellett távoznia 1993-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!