Közélet

2007.04.24. 19:56

Tábornoki vizit a határőr igazgatóságon

Béndek József vezérőrnagy, a Határőrség országos parancsnoka kedden látogatást tett az Orosházi Határtőr Igazgatóságon. Dávid Károly dandártábornok-igazgatóval magyar - román parancsnoki találkozón is részt vett.

cs. i.

A román fél részéről Pop Nelu, a Román Határrendőrség országos parancsnoka és Buda Ioan, a Nagyváradi Határrendőrségi Igazgatóság igazgatója folytatott megbeszélést magyar kollégáival. A kétoldalú kapcsolatokról egyeztettek és áttekintették közös tevékenységüket.
Béndek József járt Kiszomboron, a határőrizeti kirendeltségen, ahol a román féllel a schengeni alapból finanszírozott technikai eszközöket, valamint az ott működő határőrizeti informatikai rendszert tekintette meg. A látogatás után villáminterjút adott a Beolnak és a Békés Megyei Hírlapnak. Kérdésünkre, hogy hol tart a rendőrség és a határőrségi integráció előkészítése, elmondta, Magyarország 2008. január elsejével csatlakozik a schengeni övezethez. Több mint ezer kilométeres határszakaszon szűnik meg az ellenőrzés. Az integrációval kapcsolatos jogalkotás előkészítése folyamatban van. A belső határok kapcsán kiderült, ott teljes integráció lesz, állományuk beépül a rendőri szervezetbe. A külső határon (ebben érintett az Orosházi Határőr Igazgatóság) bonyolultabb a helyzet, mert a határőrség regionális, a rendőrség pedig megyei szervezetben dolgozik.
A magyar és a román szakemberek programja szerdán már kötetlenebb lesz, Magyarország kulturális és történelmi emlékeivel ismerkednek Szegeden és Ópusztaszeren.

látogatást tett az Orosházi Határtőr Igazgatóságon. Dávid Károly

dandártábornok-igazgatóval magyar - román parancsnoki találkozón is részt vett. cs. i. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!