Közélet

2007.04.10. 15:12

Matematikaünnep az Erkel Ferenc Gimnáziumban

Nagy sikerrel zárult 108 versenyző részvételével a Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozatának március 31-én Gyulán az Erkel Ferenc Gimnáziumban rendezett Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Napja.

BEOL

Immár tizenegyedszer gyűltek össze a fürdővárosi gimnáziumban a megye (versenyen kívül a szegedi Ságvári Endre Gyakorlógimnázium és a csíkszeredai Márton Áron Líceum) legjobb középiskolás matematikusai és az érdeklődő pedagógusok.

A közel 200 vendéget az ünnepélyes megnyitón az Erkel Ferenc Zeneiskola színháztermében Marczis György, a szervezésért felelős szaktanácsadó köszöntötte. Ezután bemutatta a zsűrit, melynek elnöke dr. Kosztolányi József adjunktus, tagjai dr. Szakács Attila docens és dr. Pintér Ferenc középiskolai tanár voltak. Ezután ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat.

Miközben a diákok a 120 percesre tervezett 30 feladatos tesztlapot töltötték ki, addig az érdeklődő vendégek meghallgathatták dr. Pintér Ferenc középiskolai tanár „Lehetetlenségi bizonyítások”, dr. Vancsó Ödön egyetemi adjunktus „Új feladatok – új kihívások a matematika oktatásában” valamint dr. Csapó Benő egyetemi tanár „Minőségfejlesztés és pedagógiai értékelés” című előadásait.

A beadási határidő lejárta után elkezdődött az értékelőlapok kijavítása. Ebéd után a feladatsort összeállító dr. Kosztolányi József ismertette a helyes megoldásokat. A programokkal egyidőben a Mozaik Kiadó Kft. és a Műszaki Könyvkiadó a kiadványaiból árusítással egybekötött bemutatót tartott.

Kora délután már eredményt is hirdettek. Dr. Kosztolányi József értékelte a versenyzők munkáját, kiemelte, hogy a legjobb tanulók a nehéz feladatok ellenére nagyon szép eredményt értek el. Ezután Marczis Györggyel közösen átadta a győztesnek és a helyezetteknek, valamint felkészítő tanáraiknak a támogatók által felajánlott értékes jutalmakat. Az egész napos rendezvény a zsűri elnökének záró gondolataival, és Marczis György szaktanácsadó jövő évre szóló meghívó szavaival ért véget.

A verseny végeredménye: 1. Tirják Márk (Rózsa Ferenc Gimnázium, tanára Szabó Zsófia), 2. Szodorai Tímea (Rózsa Ferenc Gimnázium, tanára Szabó Zsófia), 3. Ollár Anita (Erkel Ferenc Gimnázium, tanára Tóth István), 4. Szakál Péter (Rózsa Ferenc Gimnázium, tanára Szabó Zsófia), 5. Kotroczó Ágnes (Erkel Ferenc Gimnázium, tanára Tóth István), 6. Pálinkás István (Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola, tanára Halmosiné Kiss Erzsébet). A dr. Perjési Klára, Gyula város polgármestere által felajánlott „A legjobb eredményt elért gyulai versenyző” különdíjat Ollár Anita (Erkel Ferenc Gimnázium) kapta. Az Erkel Ferenc Gimnázium különdíját Kotroczó Ágnes érdemelte ki. A legjobb versenyen kívül induló magyarországi Domonkos Miklós, a szegedi Ságvári Endre Gyakorlógimnázium diákja lett (tanárai: dr. Némethné Varga Éva és Vargáné Nádházi Ágnes). A legjobb versenyen kívül induló határon túli diák Nagy Tímea, a csíkszeredai Márton Áron Líceum diákja lett (tanára: Csapó Hajnalka).

A Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány egy-egy, a balatonberényi matematikai tehetséggondozó táborba szóló meghívót ajánlott fel a legjobb 9.-es, 10.-es és 11.-es diák számára. Ezeket a különdíjakat Pálinkás István (Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola, tanára Halmosiné Kiss Erzsébet), Herczeg Bonifác (Rózsa Ferenc Gimnázium, tanára Hódor Julianna) és Balogh Anna Ágnes (Rózsa Ferenc Gimnázium, tanára Danczik Emese) kapta.

A Texas Instruments a hosszú évek óta tartó sikeres felkészítő munkáért járó különdíját Tóth Istvánnak, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium tanárának adta.

A Rózsa Ferenc Gimnázium legjobb eredményt elért tanulójának járó különdíját Kovács János igazgató Tirják Márknak nyújtotta át.

A verseny teljes anyaga megtalálható a www.erkel.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik