Közélet

2007.04.27. 19:34

Akik többet nyelnek az átlagnál

Indulatai mindannyiunknak vannak, csak nem egyformán tudunk parancsolni nekik. Ráadásul egyre kevesebben számolnak el háromig. A bőrükön érzik ezt azok, akik munkájuk során az átlagosnál több gorombaságot kénytelenek lenyelni.

Cs. R.

A viselkedéskutatók szerint, ha célunk elérésében akadályoznak bennünket, arra az agresszió valamilyen formájával válaszolunk. E tekintetben a közterület-felügyelőké hálátlan szerep, hiszen az a dolguk, hogy a szabálytalankodókat figyelmeztessék, szembesítsék a hibáikkal, s ha indokolt, büntessék is őket.

Luptovics Dezső tizenhat éve őrzi Békéscsabán a közterület rendjét, s az intézkedések során egyre több indulatos megnyilvánulással találkozik. Bár tettlegességre még senki nem ragadtatta magát, első dühében már volt, aki beígérte neki a verést.

— Egy illegális lerakóhelyet napokig figyeltünk, hogy tetten érjük a szemetelőket. Kamerával sikerült felvennünk, hogy egy sofőr az utánfutójáról ledobálta a hulladékot. Amikor észrevett minket, először veréssel fenyegetőzött, arról pedig hallani sem akart, hogy visszapakolja a szemetet. Végül megtette, sőt elnézést kért a viselkedéséért — mesélte Luptovics Dezső, aki a nyugodt hang híve.

Fenyegetőzés, hivatkozás a befolyásos hozzátartozókra, szitkozódás, sértegetés — a szabálytalankodók nem válogatnak az eszközökben. Ám legyen bármilyen durva a hangnem, a felügyelők az önuralmukat nem veszíthetik el.

A felvételkor vizsgálják a pszichológiai alkalmasságukat, s később a konfliktuskezeléshez is útmutatást kapnak.

Makszin András, a közterület-felügyeleti csoport vezetője azonban azt is fontosnak tartja, hogy kollégái a sérelmükkel ne maradjanak egyedül. Ne fojtsák magukba és lehetőleg haza se vigyék a feszültséget. Náluk bevált szokás, hogy munkatársi körben megbeszélik a történteket.

Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus szerint az agresszió mindig a helyzetnek, illetve a szerepnek szól és nem az embernek. Ennek tudatosításában és a lelki teher feldolgozásában a munkahelyi vezetés is segíthet.

A rendőrségnél például törekednek rá, hogy a fiatalabb rendőrök sokat dolgozzanak együtt a tapasztaltabb járőrtársaikkal, hogy mintát lássanak a különböző helyzetek kezelésére.

A békéscsabai kistérségi családsegítő központ munkatársai keddenként esetmegbeszélésre gyűlnek össze. Az intézet a súlyos problémák megoldásában közreműködik, nem csoda, hogy dolgozóik többségében feszült lelkiállapotú emberekkel találkoznak. Eddig háromszor fordult elő, hogy bántalmazták a segítőt. Az elkövetőknek tettükért a bíróság előtt kellett felelnie.

A családsegítők nagy beleéléssel végzik a munkájukat, ám ez időnként súlyos lelki terhet jelent. Dr. Csereiné Árgyelán Anna igazgató szerint a hetenkénti találkozás rengeteget segít abban, hogy ne égjenek ki a kollégái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!