Közélet

2007.01.20. 13:24

Ennyi ember hangja elér Budapestig - tüntetés az orosházi kórházért

A szombati nap is úgy kezdődött az orosháziak életében, mint a többi. Annyi különbséggel, hogy sok százan a délelőtti piacozás, bevásárlás és séta mellé betervezték a kórház megmentésére tett felhívás érdekében a békés tüntetést.

cs. i.

Erre egyébként Németh Béla orosházi polgármester szólította fel mindazokat, akik aggódva figyelték a térségi feladatot ellátó egészségügyi intézmény sorsát. A 10 órára hirdetett, figyelemfelkeltő békés demonstráció idejére a szakrendelő körül utcákat zártak le. A szervezők jól kalkuláltak: az emberek szívügyüknek tekintették saját sorsukat, az egészségügyi intézmény körüli hercehurcára pedig azzal válaszoltak, hogy elmentek a tüntetésre. Vidékről is érkeztek szép számmal. Ez nem csoda, hiszen a kórház Szarvastól Battonyáig 130 ezer ember gyógyító feladatát végzi. Egy anyuka úgy érezte, ott a helye, mondván:
- Belegondoltam, mi lesz velünk, ha a fiamnak ki kell venni a manduláját. Állítólag a fül-, orr-, gégészetet is meg akarják szüntetni. Nekünk nincs autónk, ha más baj éri a gyereket, akkor is hova szaladjunk majd? Egy nyugdíjas helyeslőn bólogatott. - Én a fiatalok miatt jöttem el, értük aggódok, nekik lesz rosszabb, ha bekövetkezik, amit rebesgetnek.
A valóban békés tüntetők táblákat emeltek a magasba, ezt hirdetve: „Vegyünk térképet!, Mi lesz a betegekkel?, Vajon kibírnak 60 kilométeres utat kómában?”


Németh Béla polgármester arról beszélt, hogy az adósság nélkül működő kórház közlekedési csomópontban van, 40 éve szolgálja a betegeket ma már modern kórháztechnikai felszereltséggel.
- Mi nem az ágyszámcsökkentés, hanem a kórházi struktúra megváltoztatása ellen szólunk - mondta, utalva arra a szakminiszteri ajánlásra, melyben három osztály megszűntetéséről van szó. Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, alpolgármester reményének adott hangot:
- Kellő erőt kell mutatnunk a kormánynak. Ennyi ember hangja már Budapestig is elér - mondta a politikus. A figyelemfelkeltő tüntetésen a térség egyik polgármestere, a gádorosi dr. Prozlik László is szóhoz jutott. Elfogadhatatlannak nevezte az egészségügyi reformot. Dr. Soós Attila nagyszénási háziorvos, ugyanitt alpolgármester saját példáján okulva kérte az embereket, hogy azok ne az
alapellátásban dolgozókat hibáztassák.
- Ne bennünket tegyenek felelőssé a kialakult helyzetért! Mi most is igyekszünk tenni a dolgunkat, csak erősíteni tudjuk a többség szándékát, hogy a visszafordíthatatlan folyamatok ellen most mi is felemeljük a szavunkat - mondta az orvos.
Dr. Gervain Mihály kórházigazgató azt hangsúlyozta, arculcsapásként élték meg a miniszteri ajánlást, amiben nem szerepelnek az eddigi egyeztetések eredményei sem. November óta zajlik a harc, próbálnak egyezkedni, a kórház struktúráját megvédeni, hogy az ellátásában ne legyen fekete folt Dél-Békésen. Felajánlották azokat az ágyakat, melyekre nincs szükség. Ám az eddigi megyei egyeztetésnek nincs foganatja.
A demonstráció végén Németh Béla felolvasott egy felhívást, amit a szakminiszterhez juttatnak el, reményeik szerint a kórház ellátási
területén érintett 26 településvezetőjének az egyöntetű aláírásával, hogy az orosházi egészségügyi intézetre úgy van szükség ezen a vidéken, ahogy eddig ellátta a feladatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!