Közélet

2006.10.26. 16:10

Gráf József is részt vesz a szarvasi energiafűről tartandó konferencián

A fölművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is részt vesz azon a konferencián, melyet a Szarvasi 1 névre keresztelt enegfiafű energetikai hasznosításának lehetőségeiről tartanak holnap a Heves megyei Nagyrédén.

L. J.

Dr. Janowszky János, a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht. igazgatója, az energiafű „atyja” csütörtökön szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy a konferencián bemutatják azokat a fejlesztés alatt álló magyar gyártmányú kazánokat is, melyek a szarvasi fűből készült pellettel (préselt szárazanyag) működtethetők.
A kutató beszámolt arról is, hogy Magyarországon a pellett kereskedelmi célú gyártása még nem kezdődött meg, de a kazánok beüzemeléséhez és minősítéséhez szükséges mennyiségben már folyik a gyártás.
Emellett Bólyon egy vetőmag-szárító üzem, valamint Salgótarjánban egy lakótelep fűtését már a szarvasi energiafűvel oldják meg. Erőművekben még nem használják ezt az alapanyagot.
Dr. Janowszky János hozzátette: Magyarország nincs elmaradva, külföldön sem tartanak előrébb az energiafüvek ipari hasznosításában, a különbség csak annyi, hogy a Szarvasi 1 energiafű tulajdonságai lényegesen jobbak, mint a világ más országaiban kikísérletezett energiafüveké.
A közelmúltban az Európai Unió Szabadalmi Hivatala oltalom alá helyezte a Szarvasi 1-et.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!