Közélet

2006.08.15. 11:50

Az ál-Szisz Ferenc meséi

A száz éve Grand Prix-győztes Szisz Ferenc 1873-ban Szeghalmon született. Mégis volt egy időszak, amikor a világ egy másik, hasonló nevű urat ünnepelt. Elsősorban a Haris testvéreknek köszönhető, hogy kiderült: a tiszaszentimrei Szisz Ferenc nem autóversenyző, csak kalandor volt.

Békés Megyei Hírlap

A Magyar Autómúzeum két jeles alakja, Haris Lajos és Haris Ottó Szisz Ferenc szobrának szeghalmi avatója alkalmából járt a Sárrét fővárosában.
— Az 1956-os forradalom után az ottani takarítónőt (aki korábban jelentéseket írt a munkatársakról) nevezték ki az Autó-Motor szaklap főszerkesztőjének. A munkatársak elhatározták, hogy felkutatják Szisz Ferencet. A budapesti telefonkönyvet áttanulmányozva találtak is egy Szisz nevű urat, akit személyesen megkerestek. Ő elmondta, van egy nagybátyja Tiszaszentimrén, akit Szisz Ferencnek hívnak, és állandóan arról beszél, hogy 1906-ban Franciaországban megnyert valamilyen nagy autóversenyt. Az Autó-Motor munkatársai így mentek el Tiszaszentimrére, hogy riportot készítsenek. Annak az írásnak óriási visszhangja lett. A Renault gyár budapesti kereskedelmi igazgatója arra kérte munkatársaimat, hogy ellenőrizzük a cikk valódiságát — mondotta Haris János.
— Minden ismertebb európai autós szaklapnak, szakembernek elküldtük a cikket, hogy ők is mondják el vele kapcsolatban a véleményüket. Mi pedig személyesen is elmentünk Tiszaszentimrére, hogy találkozzunk az állítólagos Szisz Ferenccel — fűzte hozzá Haris Ottó.
A Haris testvérek az 1960-as évek elején Tiszaszentimrén egy kocsma előtt találták az állítólagos Szisz Ferencet, aki ott egy-egy fröccsért bicikliőrzést vállalt. Naponta jó pár kerékpárra vigyázott, így egész nap volt mit innia. Közben mindenkinek arról beszélt, hogy 1906-ban micsoda világra szóló sikert ért el Franciaországban. Az emberek egy része komolyan is vette, amit az 1887-ben (tehát az igazi szeghalmi születésű Szisz Ferencnél 14 évvel később) született úr mesélt.
A Haris testvérek viszont nem dőltek be a mesének. Ők hamar észrevették, hogy az állítólagos Szisz Ferenc csak olyan dolgokról tud beszélni vagy egyértelműen válaszolni, amelyek megjelentek a korabeli lapokban. Persze, hogy minderre rájöjjenek, időre volt szükségük. Így az ál-Szisz Ferencet a kocsmából hazáig kísérték, ahol a feleség rántottát is készített nekik.
Harisék kiderítették, a tiszaszentimrei férfi akkor jutott az 1906-os újságokhoz, amikor a helyi katolikus pap megkérte, hogy takarítsa ki a pincéjét. Mivel mezőőrként és juhászként is dolgozott, kint a határban mindig azokat a cikkeket olvasta, amelyek az igazi Szisz Ferencről szóltak. Mikor már úgy érezte, minden tud, előállt a nagy ötlettel, hogy ő a világhíres autóversenyző. Pedig ha az 1906-os újságoknál jóval későbbi lapokat is forgatott volna, azokból megtudhatja, hogy az igazi Szisz Ferenc már rég elhunyt.
Igaz, a Renault gyár is csak hosszas kutatás után jött rá, hogy a gyár történeti anyagában az utolsó hiteles bejegyzés 1944-ből származik Szisz Ferencről, s az éppen a temetésről szólt.
Mire egyértelműen kiderült, hogy a tiszaszentimrei férfi nem lehet az 1906-os Grand Prix-győztes, az ál-Szisz Ferenc elhunyt. Így ő még azzal a tudattal halt meg, hogy sosem derült ki a turpisság, de a világ rájött, nem ő a híres Szisz Ferenc.

Békés Megyei Hírlap -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!