Közélet

2006.04.24. 15:44

Kétszázötven honvéd elhagyja a megyét, kettőszáz marad

Varga Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke vezetésével április 24-én Gyomaendrődön tartotta ülését a Békés Megyei Védelmi Bizottság. Itt áttekintették a Hármas-Körösön továbbra is érvényes árvízi veszélyhelyzetet, és megállapították, hogy a helyzet valamelyest javult.

BEOL

Gyomaendrődnél jó fél méterrel csökkent a vízoszlop magassága, a hétfőn délben mért vízszint 853 centiméter volt, míg Szarvasnál 965 centi. Ez utóbbi is lassú csökkenést mutat, bár még jóval az eddig mért legmagasabb vízszint felett van.
Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) vezetője a védelmi bizottság ülésén elmondta, a Hármas-Körös bal- és jobbpartján eddig összesen 54 olyan árvízzel összefüggő jelenséget észleltek, amely talajmechanikusok bevonásával részletesebb vizsgálatot igényel. Ugyanakkor Bak Sándor elmondta, a mai ismereteket és műszaki számítások szerint a Hármas-Körös Békés megyei szakaszain reálisan nem kell számolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Köröszughoz hasonló töltéscsúszással vagy töltésrepedéssel.
Ezzel is összefügg, hogy a hétvégén 100 katonát vezényeltek át Gyomáról Szelevényre. Emellett a Békés Megyei Védelmi Bizottság úgy döntött, hogy csütörtök reggel 250 katona elhagyhatja Békés megyét, és visszatérhet az állomáshelyéül szolgáló laktanyába.
A Békés Megyei Védelmi Bizottság gyomai ülésén elhangzott, hogy eddig 598 ezer (!) homokzsákot használtak fel térségünkben. Ezekből nyúlgátrendszer építettek, bordás megtámasztást végeztek és fóliás borítások megtartására használták fel. 50 ezer Békés megyében megtöltött homokzsákot hamarosan a szelevényi sportpályára visznek, így segítve az ottani védekezési munkálatokat.
Csütörtök reggelt követően 200 honvéd marad Gyomán. A Békés Megyei Védelmi Bizottság, ha egyéb okok másként nem indokolják, péntek délelőtt Békéscsabán, a megyeházán tartja következő ülését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!