Közélet

2005.06.21. 13:38

Repüléstörténet képekben

Több száz makett és számtalan korabeli fotó mutatja be a hazai és nemzetközi repülés történetét a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban. A most megnyílt tárlat az első lépése annak a programsorozatnak, melyet június 24-26-án rendeznek Szarvason, Repülők és repülőbarátok találkozója címen. A program részeként szombaton a kákai reptérre várják Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst is.

(j)

A tárlat anyagát a híres magyar repüléstörténész, Winkler László fia bocsájtotta a múzeum rendelkezésére.
A dokumentumokat nézegetve felfedezhetjük annak a kétüléses, egyfedelű repülőgépnek a makettjét és fényképét is, mellyel 1931. július 15-én, Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor átrepülték az Atlanti-óceánt. A magyarok, új világrekordot felállítva, 13 óra 50 perc alatt suhantak át az óceán felett. Külön érdekesség, hogy Lockhed Sírius típusú gépüket Amerikába szakadt magyarok adományaiból építették, s a „Justice for Hungary”, azaz „Igazságot Magyarországnak” nevet viselte. 

(j) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!