Közélet

2005.06.17. 16:22

Rémhír a sugárveszély

Az országban terjedő, a sugárveszélyről szóló e-mail üzenetek megalapozatlanok. Aggodalomra okot adó nukleáris esemény sehol nem történt, hazánkban sem mértek a műszerek a megengedettnél nagyobb értékeket.

BEOL

- Az országban különböző helyszíneken, hazánkat teljesen lefedve, hetven működő mérőállomás van, ezeket a műszereket több ágazat működteti, s a különféle adatokat Budapesten összesítik és értékelik. A hetven állomás közül egy megyénkben, Békéscsabán üzemel. Ez a berendezés sem mért a megengedettnél egyszer sem magasabb dózist, - mondta Jenei Imre ezredes, a megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője.Megtudtuk még: a műszer automatikus működésű, tíz percenként továbbítja a különféle, mért adatokat az értékelő központba.
Seresné Bánfi Ágnes, a békéscsabai Sas Patika szakasszisztensétől megtudtuk: az elmúlt két-három napban megnőtt a kereslet a jódtabletta iránt, de nem tudunk adni vásárlóinknak, mert a minimális készletünk nagyon hamar kifogyott.
Más forrásból, mint érdekességet  megtudtuk: Franciaországban - valószínűleg a nukleáris erőművek nagy száma miatt - igen népszerű a jódtabletta, amit minden patikában a legkeresettebb gyógyszerek között tartanak készleten. A legtöbben, biztonsági megfontolások miatt, jódtablettából a villanyóra tetején tartanak egy-egy dobozzal.

-->

Ezek is érdekelhetik