Közélet

2005.05.24. 09:29

Sokaknak a kudarcélmény marad a bukás

Közeledik az év vége az iskolákban. Egyes tanulók már javában és örömmel tervezgetik a nyarat, míg mások összeszoruló gyomorral tekintenek a bizonyítványosztás elé. A nagylétszámú osztályok, a túlterhelt pedagógusok által tartott órák, és a tananyag elsajátításának feszített tempója nem kedvez azoknak az egyébként nem buta diákoknak, akik számára több odafigyelés, több magyarázat szükségeltetne a jó eredmény eléréséhez.

BEOL

Erre azonban a legtöbb iskolában nincs lehetőség. Így a gyerek és a szülő számára egyaránt marad a kudarcélmény, a pótvizsga, az évismétlés.
— Azt kell mondanom, hogy nálunk az utóbbi években stagnál a bukások száma — közölte Zátonyi Sándor, a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola igazgatója. — Félévkor mindig jóval több a bukás, mint év végén, a félévi azonban értesítés jellegű. Értesítés a diáknak és a szülőnek egyaránt. Sajnos sok szülő néha csak a félévi és év végi értesítőt nézi meg, s ilyenkor szembesül gyermeke tanulmányi eredményeivel. Tény, hogy a legtöbben kilencedik osztályban buknak. A pedagógusok ezt azzal magyarázzák, hogy a diákok itt érzik meg igazán a középiskola magasabb követelményeit, s hozzá kell szokniuk az iskola, a tanár követelményeihez. Reáltárgyakból, matematikából, fizikából buknak a legtöbben.
— Kilencedik évfolyamon 40 százalék körül van nálunk a bukások száma — tájékoztatott Hegedűsné Farkas Erzsébet, az orosházi Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény igazgatóhelyettese. Minden évfolyamon, főleg matematikából, nyelvtanból és történelemből ismételnek évet a diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!