Közélet

2005.04.07. 11:05

Robbantásra várnak a szentandrási páncélöklök

A legapróbb mozgatásra is felrobbanhatnak azok a második világháborús aknafejek, melyekből tegnap hármat is találtak Békésszantandráson, a polgármesteri hivatal közvetlen szomszédságában épülő családi ház udvarán. A környéket tegnap este lezárták, a tűzszerészek a jelzések szerint 11.00 óra után érkeznek a községbe, hogy hatástalanítsák és felrobbantsák az aknákat.

(j)

Amikor Tímár Béla, nyugdíjas rendőrőrnagy, polgári szakreferens és Póka Péter, a szarvasi kistérség polgárvédelmi irodájának vezetője reggel közelebbről megnézte a szerkezetet, először még azon a véleményen voltak, hogy légi aknafejről van szó. A szerkezetről a testrész és a stabilizátorszárny lerohadt, csupán az aknafej maradt meg, mely tulajdonképpen a legveszélyesebb, a legkisebb érintésre is robbanhat. Kész csoda tehát, hogy a markológép kezelője és a körülötte dolgozó munkások, akik az épülő családi ház udvarán a leendő Körös-parti lejárórész földmunkáit végezték, nem estek áldozatául. Annál is inkább veszélyes volt a helyzet, mivel, mint később kiderült, a ház udvarából kiemelt földből a település három különböző pontjára is szállítottak, mert feltöltésre kérte azt az önkormányzat. Így most Békésszentandrás három helyszínén — két üdülőkörzetben, illetve a polgármesteri hivatal melletti telken — legalább három, robbanásveszélyes aknafej várja a tűzszerészek megérkezését. 
Néhány perccel ezelőtt Tímár Béla, nyugdíjas rendőrőrnagy jelezte, hogy a Gondalaposi ülülősorra kiszállított földben talált aknafejről bebizonyosodott, hogy az nem légi aknafej, hanem harckocsi elhárító, német gyártmányú páncélököl feje. Minden bizonnyal a Körös-híd, mint fontos stratégiai pont védelmére használták. Veszélyességéről annyit, hogy egy ilyen páncélököl képes lenne a Körös hídjának felrobbantására. Mivel mozgatása rendkívül veszélyes, így Tímár Béla elmondta, hogy azt valószínűleg nem szállítják el, hanem az említett helyszíneken a földbe ásott, majd betemetett hatalmas gödörbe fektetik, s egy külső robbantószerkezettel a föld alatt felrobbantják.

Kapcsolódó cikk: Aknafejeket találtak Békésszentandráson

(j) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!