Közélet

2005.04.18. 18:49

Börtönbüntetésre ítélték a roma fiatal támadóit

Börtönbüntetésre ítéltek két gyulai fiatalt, mert 2003. nyarán a helybeli buszpályaudvaron megtámadtak és bántalmaztak egy roma fiatalt etnikai hovatartozása miatt. A Békés Megyei Bíróság a közelmúltban helyben hagyta az elsőfon eljáró Gyulai Városi Bíróság ítéletét, így az jogerőre emelkedett.

(ö)

Az elsőrendű vádlott, Sz. I. és a másodrendű vádlott, Ty. Zs. 20003. július 26-ról 27-re virradóan egy gyulai sörözőben szórakoztak. Hajnali 1.15 óra tájban két másik személy társaságában távoztak a sörözőből. A buszpályaudvaron ez a két személy odament Sz. S. sértetthez és társaságához, s megkérdezték tőlük, hogy mi a bajuk a nácikkal. A sértett és társaság azt mondta, semmi. Odaértek a vádlottak is, és Sz. I. előzetes szóváltás nélkül roma származása miatt rasszista kifejezésekkel illette Sz. S.-t. Többek között azt kiabálta: „hülye cigány, ez nem a te hazád, takarodj eből az országból”. Ezután Sz. I. bántalmazni kezdte Sz. S.-t, aki kitért az ütések, rúgások elől. Ekkor Sz. I. a földre rántotta Sz. S.-t, többször megütötte, megrúgta. Ty. Zs. felrántotta a sértettet a földről, hátracsavarta a karját, Sz. I pedig ütötte. Amikor összegörnyedt, Sz. I. egyszer fejbe rúgta. Sz. S. orrcsonttörést és bal állkapcsának zúzódását szenvedte el.
Sz. I.-t másfél év börtönre ítélte a bíróság, melynek végrehajtását négy évre felfüggesztette. A másodrendű vádlott ítélete egy év börtön és a közügyektől két évre eltiltás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!