Kék hírek, bulvár

2010.07.19. 17:20

Az otthoni lövöldözés szabályai

A kerítésre szögelt kartonlap helyett a kint üldögélő szomszédasszonyát találta el az a gyulaházi férfi, aki az udvarában célba lövéssel múlatta az időt. A fegyverkezelés szabályai a légpuskára is érvényesek — mondta érdeklődésünkre dr. Vargáné Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense.

Cs. R.

— Milyen kötöttségekkel lehet otthon légpuskázni?
— A 7,5 joule csőtorkolati energia alatti puskákat, így a légpuskákat ugyan engedély nélkül megvásárolhatjuk, de a fegyverkezelés szabályai rájuk is érvényesek. Csak bekerített magánterületen lehet használni, dróttal, vagy alacsony fakerítéssel körülvett oldalon nem szabad lövöldözni.

— Madarat riaszthatunk-e vele a portáról?
— A légpuska csak sportlövészetre és céllövészetre használható. Madarat nem szabad vele riogatni. Aki mégis megteszi, szabálysértés miatt vonható felelősségre.

— Ha lövedék nem is, de labda gyakran átesik a szomszéd portájára. Hogyan szerezhetjük vissza?
— A tulajdonos tudta és engedélye nélkül senki nem mehet be más udvarára. Be kell csengetni, és el kell kérni az átrepült játékszert. Ha a tulajdonos nincs otthon, akkor meg kell várni, míg hazaérkezik. A jó szomszédok azonban sokszor kis kaput nyitnak egymáshoz, ami pontosan az ilyen esetek megoldására szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!