Kék hírek, bulvár

2009.04.01. 18:47

A románok üres házait fosztogatják Battonyán

Címkék#battonya

Egy év leforgása alatt román állampolgárok több mint 500 ingatlant vásároltak meg Battonyán. Többségük nyaralónak vagy befektetésnek szánta az időközben szépen felújított házakat. A hosszú időre üresen hagyott ingatlanok vonzzák a betörőket. Probléma, hogy a hatóságok jó néhány esetben azt sem tudják, ki lett az új gazda.

K. E.

Ingatlanközvetítővel, újságban, a helyi televízióban is hirdették lakásaikat a battonyaiak Romániában. Máig kapósak az ingatlanok, ám – információnk szerint – a megvásárolt otthonok ötödébe költöztek csak be új tulajdonosaik. A többit hétvégi háznak, befektetésnek szánták. Utóbbira utal, hogy tavasszal egyre több házra került ki az „Eladó” tábla. A románok ingatlanvásárlási kedve lankadni látszik. Ennek okát a helyiek a gazdasági válságban látják. Gondot jelent, hogy a román tulajdonú, lakó nélküli házak vonzóak a tolvajok számára. A rendőrök több tettest lefüleltek. A megelőzésre is hangsúlyt helyeznek. A tavalyi adatok alapján a Békés megyei statisztika is a betöréses lopások emelkedését mutatja.

 — Tudunk olyan ingatlanokról, melyeket hetek, hónapok múltával keresnek fel a tulajdonosaik, s akkor derül ki a lopás — mondta Zalai Szabolcs, a battonyai rendőrőrs parancsnoka.

— A betörések száma tavaly tavasszal ugrott meg — ezt már Pelyva József körzeti megbízottól tudtuk meg. — A tolvajok főleg elektromos kéziszerszámokat, lakberendezési tárgyakat, kávéfőzőket, porszívókat, DVD-ket, színes tévéket, plazmatévéket, sőt, még Romániából hozott ablakokat is elloptak. Volt, ahová kétszer, háromszor is betörtek. A gond az volt, hogy az esetekről sokszor hetekkel később értesültünk, így „hideg” nyomon indulhattunk a tolvajok nyomába.

— Bár ezáltal a felderítés nehezebb volt, az őrs munkatársai a lakosságtól kapott információk alapján jól dolgoztak — folytatta Zalai Szabolcs. — Sok esetben elkaptuk a tetteseket. A lopott holmik java része visszakerült a tulajdonoshoz.

A battonyai rendőrök a megelőzésre is hangsúlyt helyeznek. Felhívást adtak közzé románul. A szórólapokat az ingatlanközvetítőknél, az ügyvédeknél, a határátkelőn, a forgalmasabb boltokban helyezték el. Arra kérték a román tulajdonosokat, hagyják meg az elérhetőségüket a rendőrségen. Nem csak az esetleges lopások miatt. Csőtörés, gázszivárgás esetén is tudniuk kell, hol lelhetik fel a ház gazdáját.

A rendőrök azt is javasolták, a tulajdonosok szereljenek fel riasztót az otthonaikba, amely egy diszpécserközpontban jelzi az illetéktelen behatolót. Esetleg kérjék meg a szomszédot, hogy nézzen a házra. Így gyorsabban fény derül a bűncselekményre, s akkor a tettesek kézre kerítése is könnyebb.

A battonyaiak a gyalogos járőrszolgálatot is megerősítették civil ruhás nyomozók, határrendészek és a polgárőrség bevonásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!