Hírek

2017.06.13. 08:39

Népszerű a tanári pálya

Címkék#Hírkereső

2013 és 2016 között ötezerrel nőtt a tanárok száma – jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár, aki azt is cáfolta, hogy a közoktatási törvény módosítása hátrányosan érintené a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekeket.

MW Központi Szerkesztőség

Azok az oktatási szakértők, akik Taigetoszról beszéltek, valószínűleg nem ismerik pontosan, mi történt annak idején azon a bizonyos spártai hegyen – reagált Palkovics László oktatási államtitkár egy lapinterjúban azokra a kritikákra, amelyek szerint több tízezer gyermek kerül hátrányos helyzetbe egy törvénymódosítás miatt. Az új jogszabály megszünteti a tantárgyi felmentést azoknál a beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézségekkel küzdő gyerekeknél, akik 2018-tól kezdik az első osztályt.

Hozzátette: az ellenzék már megint beviszi a politikát egy szakmai vitába. Az államtitkár bírálta az ellenzéket amiatt­ is, hogy „belekeverték a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket is a történetbe, holott őket nem érinti a törvény”. Palkovics László hangoztatta: „Az említett változtatást a szakemberek kérésére tettük meg. A hozzáértők szerint azon gyerekek, akik nem kaptak érdemjegyet, azokkal sok esetben már nem is foglalkoztak rendesen.”

Palkovics László azt is elmondta, hogy azért hiányoznak a szaktanárok a magyar oktatási rendszerből, mert elhibázott volt a szocialisták alatt bevezetett bolognai rendszer, amit a kormány folyamatosan korrigál. Ismertette, hogy 2010-hez képest 552 milliárd forinttal többet költ a kormány oktatásra, jövőre a köznevelés mintegy 71 milliár­dos többletet kap.
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tanári szakma megítélése egyre jobb, egyre több gyerek szeretne tanár lenni. Hozzátette: 2013 és 2016 között ötezerrel nőtt a tanárok száma.


A CEU-tüntetések kapcsán hangsúlyozta, az ügyet nem a magyar kormány generálta, hanem a Soros-egyetem. Egyébként a napokban publikálták a brit QS World University Rankings 2017/2018-as listáját, ahol a hazai egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem került a legelőkelőbb helyre, a CEU egyáltalán nem szerepel a legjobbak között.

Korábban kezdik a védőnői szűréseket

Cáfolta a BTM-es szabályozással kapcsolatos bírálatokat lapunknak adott hétvégi interjújában Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. Elmondta: a szakmai szervezetek 10 éve vártak a módosításra, amely pont azt akadályozza meg, hogy az érintett gyermekek kilátástalan helyzetbe jussanak. A szakember részletesen ismertette azokat az érveket, amelyek azt támasztják alá, hogy egyes mentességeket ki lehetett volna küszöbölni. Ezek hátrányt okoznak a gyermekek későbbi pályáján, egy olyan zsákutcába kerültek, ami sokaknak lehetetlenné tette, hogy teljes értékű emberek legyenek.

Szeptembertől a védőnők már hároméves korban megkezdik azt a szűrést, amit korábban ötéves korban indítottak el. Hozzátette: „Ha időben adjuk meg a segítséget, ezek a problémák nem fognak egymásra rakódni, fokozódni, így nem fordulhat elő, hogy behozhatatlan lemaradással kell szembenéznünk, amikor már rákényszerülünk a mentesítésre, amivel valójában semmit sem oldunk meg.” A minél korábbi beavatkozással azt szeretnék elérni, hogy a nehézséggel küzdő BTM-es tanulók esetében szükségtelenné váljon a mentesítés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!