Hírek

2017.06.19. 09:32

Már a nagyok is átálltak a kisüzemi gyártásra

Címkék#Hírkereső

Akár már 50–100 millió forintos beruházással bárki beléphet a kisüzemi sör­piacra. Igény van rá: a kézműves sör a jelek szerint most ért a csúcsra Magyarországon. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a nagy hazai sörgyárak is elkezdtek kisebb szériás, kézműves-jellegű termékeket gyártani.

MW Központi Szerkesztőség

A magyar kisüzemi sörgyártás az elmúlt 10 évben pezsgő piaccá változott. Egyre népszerűbbek a kisüzemi sörök, így a nagy gyárak is lépéskényszerbe kerültek, speciális, saját söröket kezdtek főzni.

A soproni sörgyárat üzemeltető Heineken Hungária például már tavaly bemutatta saját, APA (American Pale Ale) nevű, kis mennyiségben gyártott sörét.


Ezt idén követte az Óvatos Duhaj, amely egy IPA jellegű (indian pale ale) sör. Azért csak jellegű, mert a 4,8 százalékos alkoholfokú sörük valójában nem felel meg a műfaji követelményeknek, ahhoz ugyanis 6 százaléknál magasabb alkoholtartalmúnak kellene lennie. Az új típus új beruházást igényelt a gyártótól: felső erjesztésű tartályokat kellett vásárolniuk. A cég ráadásul alábecsülte a főzött mennyiséget, mert a vártnál nagyobb rá a kereslet. Még úgy is, hogy az Óvatos Duhajból iparági pletykák szerint közel 100 ezer hektoliter készülhet.


A folyamatosan növekvő igényt látva egyre többen vállalkoznak kézműves sör gyártására: viszonylag kis befektetéssel ugyanis ma már bárki főzhet sört, akár profi körülmények között. 30–50 ezer euróért (10–15 millió forintért) már vásárolhatók olyan berendezések, amelyekkel akár évi 1-2 ezer hektoliter főzött mennyiség állítható elő. Átlagosan 50–100 millió forint ráfordítást igényel egy manufaktúra létrehozása, ahol a néhány ezres tartományban főznek sört. Új kézműves sörrel azonban nehéz betörni a piacra: a négy nagy hazai gyártó mellett szinte lehetetlen bejutni a vendéglátóhelyekre.


A kocsmák nagy része kötbéres szerződésben áll valamelyik gyárral, amely fogyasztási számokat ír elő, amelyet teljesíteni kell. Ugyanez a jelenség tapasztalható a szponzoráción keresztül a legtöbb hazai fesztivál esetében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!