Hírek

2017.01.11. 08:24

Drágábban adhatják a kevesebb tojást

Címkék#Hírkereső

A madárinfluenza, a hideg és az áfacsökkentés is hat az árakra. A tyúkállomány tizede odalett.

G. Juhász Judit

A januári áfacsökkentés némileg visszabillentheti a madárinfluenza okozta tojásár-emelkedést – mondta lapunk kérdésére Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács Tojás- és Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetségének titkára. A beszállítók már jelezték az áremelést, de konkrétumot még nem említettek.

Mostanáig a magyar tyúkállomány tíz százalékát, azaz 300 ezer állatot kellett leölni a madárvész miatt, és tegnap újabb betegséggócokról érkezett hír. A hazai tojástermelés egyik legnagyobb központja Kerekegyháza, és a madárinfluenza éppen Bács-Kiskun megyét, a Kecskeméttől délre fekvő területeket sújtotta. A tojásfogyasztás mindig hullámzó Magyarországon. Karácsonykor majdhogynem több fogyott belőle, mint húsvétkor. A madárinfluenza miatt apadt a tyúkállomány, így tojásból is kevesebb van, az áruházláncok már most keresik az olcsón beszerezhető tojást.

Normális esetben a karácsonyi nagyüzem után lemegy a tojás ára, a raktárakban lévő mennyiség még kitart egy ideig, s ilyenkor elkezdődhet az állományfrissítés. Most azonban odalett a tyúkok tíz százaléka, és a raktárkészletek kimerültek, azaz nincs miből pótolni, így a kereslettel együtt az árak is emelkednek, ráadásul  fűtési szezon és a minimálbér-emelés miatt az előállítási költségek is megnőnek. De az árat az is befolyásolja, hogy az áfacsökkentés nyereségét az áruházláncok – ígéretük szerint – átengedik majd a vásárlóknak.

Minél nagyobb a tyúkállomány, annál jobban kell tartani egy esetleges fertőzéstől. Másrészt az egymáshoz közel lévő telepeken is nagyobb annak  a veszélye, hogy a kór elér odáig. A madárinfluenza ellen csak úgy lehet védekezni, ha ott, ahol felbukkant, elpusztítják az állományt és fertőtlenítik a környezetet. Ne feledjük, hogy a tíz kilométeres biztonsági zónákkal együtt igen nagy területről van szó – fűzte hozzá Molnár Györgyi.

Az állomány újratelepítése hosszadalmas, hiszen még legalább egy hónapnak kell eltelnie az utolsó kitörést követő fertőtlenítés után, míg a hatóság engedélyt ad a telep újboli benépesítésére. Igenám, de a tyúkok elpusztultak, és egy telepre való jércét vásárolni ilyenkor már nem egyszerű feladat. Ha be is szerzik, a fiatal szárnyasok felneveléséhez 18 hét szükséges. Azaz, legkevesebb négy-öt hónap, mire újra tojáshoz juthatunk egy olyan telepről, ahol korábban madárinfluenza pusztított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!