Hírek

2015.09.24. 11:20

Ismét meghalt egy migráns a Csatorna-alagútban

Életét vesztette egy kiskorú migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-nál: elütötte egy tehervonat, amikor megpróbált átjutni Angliába - közölte csütörtökön a helyi prefektúra.

MTI

Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenegyedik alkalom, hogy egy migráns az alagútban baleset vagy áramütés miatt meghalt. A prefektúra tájékoztatása szerint a teherautókat szállító vonat hajnali 2 óra fele ütötte el az afrikai kiskorú migránst. A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni. Az ügyben vizsgálat indult. A migráns feltehetően szudáni vagy eritreai állampolgár lehetett.

A vonat egy kanyart tesz meg, amikor kijön az alagútból, és itt ütötte el a migránst - közölte az alagutat működtető Eurotunnel szóvivője. Azt is elmondta, hogy a tragédia nincs hatással a vasúti közlekedésre, ellentétben azokkal a korábbi halálesetekkel, amelyek az alagútban történtek. Calais kikötővárosában és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva, átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország.

A francia vasúttársaság (SNCF) a nyáron megerősítette a három méter magas kerítést a calais-i vasútállomás körül, hogy lehetetlenné tegye a feljutást a vonatokra, így azok száma, akik vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva megpróbálnak átkelni Nagy-Britanniába, nyár végére nagyságrendekkel, száz-kétszáz közé csökkent éjszakánként az egy hónappal korábbi kétezerhez képest. Rendőrségi források szerint kedden egy botokkal felszerelt száz-kétszáz fős csoport jelent meg a kikötőnél, hogy megállására kényszerítse az arra haladó teherautókat annak érdekében, hogy a migránsok el tudjanak a járművekben bújni. Nem az első eset, hogy migránsok csoportosan próbálkoznak felkapaszkodni a kamionokra, de korábban csak 40-50 fős csoportokat lehetett látni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!