Hírek

2012.07.13. 15:42

Irán két év múlva atomhatalom lehet

A brit titkosszolgálatok ügynökeinek műveletei akadályozták meg, hogy Irán akár már 2008-ra kifejlessze atomfegyverét, valószínű azonban, hogy Teherán 2014-re eléri célját, és ez növeli az amerikai és az izraeli katonai csapás esélyét - mondta pénteki brit sajtóértesülés szerint a brit hírszerzés (MI6) vezetője.

MTI

Sir John Sawers a The Daily Telegraph beszámolója szerint a múlt héten tartott tájékoztatót magas beosztású köztisztviselőknek Irán nukleáris fejlesztési programjáról, közölve: Irán két évnyire van attól, hogy atomfegyver birtokosává váljon. Sir John szerint "amikor ez a pillanat elérkezik", Izraelnek vagy az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy indít-e katonai akciót Irán ellen.

Az MI6 igazgatója szerint az irániak "elszántan haladnak" a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos összes ismeret és minden szükséges technológia elsajátítása felé. Ugyanennyire egyértelmű azonban az is, hogy Izrael és az Egyesült Államok "óriási veszélyekkel kerül szembe", ha Irán atomfegyverrel felszerelt állammá válik - tette hozzá. Sawers szerint bármely izraeli miniszterelnök vagy amerikai elnök számára "igen nehéz" lenne az atomfegyverrel bíró Irán létének elfogadása.  Sir John részletek nélkül kijelentette azt is, hogy az MI6 ügynökeinek tevékenysége nélkül Irán már 2008-ban nukleáris fegyverzettel bíró ország lett volna, és nem lenne még most is két évnyire az atomfegyver birtoklásától. Londoni stratégiai szakértők szerint ugyanakkor az iráni nukleáris fejlesztés üteme az utóbbi hónapokban jelentősen gyorsult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!