Hírek

2012.04.28. 19:18

Párttá alakult a 4K! Mozgalom

Párttá alakult a 4K! - Negyedik Köztársaság Mozgalom - erről a szervezet szombati kongresszusa döntött. A 4K! elnökének Istvánffy András nyelvészt választották.

mti

   
A 4K! egy patrióta, baloldali, karakterében európai szociáldemokrata értékeket való párt kíván lenni - mondta megválasztását követően Istvánffy András az MTI-nek. A 4K! elnöke szerint "köztársasági forradalomra" van szükség, amely törvényes eszközökkel állítja vissza a köztársaságot Magyarországon.
   
A párt elnöke hangsúlyozta, nem a harmadik köztársaság visszaállítása a cél. Mint mondta: egy a jelenleginél szélesebb társadalmi legitimitással rendelkező alkotmányra van szükség.
   
A 4K! egy olyan baloldali párt kíván lenni, amelynek célja egy piaci alapon működő szolidáris társadalom létrehozása. Az új pártot elsősorban a Magyarország iránti hűség mozgatja - fogalmazott Istvánffy András.
   
A pártelnök szerint az ellenzéknek együtt kell működnie az új választási rendszer kényszere miatt. Az új párt világnézetéhez az LMP és civil mozgalmak állnak a legközelebb. A baloldali parlamenti pártokkal szemben bizalmatlanok, a Jobbikkal pedig nem kívánnak együttműködni - tette hozzá.
   
A pártelnök a legfőbb gondnak a szürke- és a feketefoglalkoztatást nevezte. Álláspontja szerint ez kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat és megfosztja őket a valós munkavégzés után járó nyugdíjtól is. Mint elmondta: a jelenlegi gazdasági rendszer a vállalkozásokat is sújtja.
   
A 4K! szombaton alakult meg, és a kongresszus résztvevői az elnök mellett négy alelnököt is választottak. Az országos hálózatot már létrehozták, a bíróságon május első munkanapján jelentik be megalakulásukat.


   
Istvánnfy András, a 4K! első elnöke 30 éves, az ELTE-n szerzett bölcsészdiplomát kommunikáció és magyar szakon. Korábban nyelvészként dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, később pedig kommunikációs területen is tevékenykedett civil szervezeteknél. 2007-ben egyik alapítója volt a 4K! mozgalomnak, amely azóta több tucat megmozdulást szervezett.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!