Hírek

2012.03.11. 20:43

Civileket mészárolt le a katona

Egy amerikai katona egyedül lemészárolt tizenhat civilt, kilenc gyereket és három nőt Afganisztánban. A tette után feladta magát.

MTI

A Fehér Ház vasárnap aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint egy amerikai katona afgán civileket lőtt le Dél-Afganisztánban, aminek következtében megtorlások sorozatától lehet tartani, s valószínűleg tovább romlik a két ország amúgy is feszült viszonya.

Hírügynökségek korábban az afgán védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölték, hogy külföldi katonák egy csoportja ölt meg afgán civileket.
"Mélységesen aggasztanak bennünket azok az első jelentések, amelyeket az incidensről kaptunk, fokozott figyelemmel követjük a fejleményeket" - jelentette ki Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Hayden elmondta, hogy az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt.

A Pentagon egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint Leon Panetta védelmi miniszter, akit "mélyen elszomorított" az eset, szintén megkülönböztetett figyelmet fordít az incidenssel kapcsolatos jelentésekre.

Amerikai hivatalos források szerint az elkövetőt, a hadsereg egy törzsőrmesterét, aki feltehetően egyedül cselekedett, Kandahárban tartják őrizetben. Az itteni bázison sebesülteket is ápolnak. Egyes afgán közlések szerint a mészárlásnak 16 halálos áldozata volt, köztük 9 gyerek és 3 nő. A katona, kinek nevét nem hozták nyilvánosságra, állítólag a mészárlás után visszatért a támaszpontjára és feladta magát.

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka közleményt adott ki, amelyben "gyors és alapos vizsgálatot" és felelősségre vonást ígért, egyúttal a "legmélyebb együttérzését" fejezte ki az afgánoknak. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben figyelmeztetett, hogy az országban Amerika-ellenes megtorlásokra lehet számítani.

A vasárnapi lövöldözés rendkívül kényes időpontban történt, akkor, amikor már-már szűnni látszottak azok a zavargások és erőszakcselekmények, amelyek az után robbantak ki, hogy februárban a bagrami bázis szemétégetőjébe került a Korán több példánya és más muszlim vallási irodalom. Az eset miatt Obama elnök bocsánatot kért afgán kollégájától és a közép-ázsiai ország lakosságától.

A hivatalos amerikai magyarázat szerint a példányok elégetése nem volt szándékos. Mindazonáltal kiderült, a vallási könyvek lapjain a támaszpont börtönében fogva tartott radikálisok üzengettek egymásnak. Az eset után kirobbant tiltakozások során mintegy 30 afgán életét vesztette. Az afgán biztonsági erők hat amerikai katonát gyilkoltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!