Hírek

2011.11.17. 07:49

Hó nélkül maradhat a Mikulás karácsonykor

A klímaváltozás hatásai miatt jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy 2050-re hómentes, szürke karácsonyok válnak jellemzővé a finnországi Lappföld tartomány fővárosában, amelyet a Mikulás hivatalos hazájaként tartanak számon.

mti

A skóciai University of the Highlands and Islands (UHI) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásuk során tanulmányozták a finnországi Lappföld tartomány fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat. A három évig tartó Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást.


   
A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re. Emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok. - A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésnek a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, növekszik a szürke karácsonyok kockázata - állapították meg a szakemberek.

Rovaniemi utazási irodája szerint évről évre egyre több turista látogat el a városba. Tavaly karácsonykor nagyjából 500 ezren keresték fel a Mikulás hazáját.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!