Hírek

2011.10.30. 16:41

Erősen szennyezett a levegő több magyar városban

Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán is magas légszennyezettségi adatokat mértek, a szabolcsi megyeszékhelyen elrendelték a szmogriadót.

mti

Az idokep.hu és a legszennyezes.hu világhálós oldalakon folyamatosan frissülő adatok szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson - elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet.

Nyíregyházán a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el.
A légköri szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Kovács Ferenc polgármester a város területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely magában foglalja a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát is. Az önkormányzat a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak a szabadban. Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt - tájékoztatta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője vasárnap.
  
A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!