Hírek

2011.09.19. 18:06

Országgyűlés: állami kézben a tűzoltóságok

Állami kézbe és fennhatóság alá kerülnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztés hétfői elfogadásával.

MTI

A 281 igen, 54 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadott javaslat értelmében létrejön egy iparbiztonsági hatóság, illetve bevezetik a katasztrófavédelmi bírságot is.

A törvény szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lép. A jogszabály indoklása szerint a módosításokkal egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer jön létre, amely hatékonyabb tűzvédelmet eredményezhet a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, illetve az erő- és eszközállomány optimális tervezésével.

A törvény az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát is átadja az államnak, ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is szükség van az önkéntes, köztestületi tűzoltóságok munkájára.

A törvény elfogadásával létrejön a katasztrófavédelmi szerven belül egy iparbiztonsági hatóság, illetve bevezetik a katasztrófavédelmi bírságot is. Utóbbi akkor válhat kiszabhatóvá, ha az egyes üzemek nem tartják be a veszélyes anyagokkal összefüggő súlyos balesetekhez, vagy üzemzavarokhoz köthető megelőző és helyreállító intézkedéseket, továbbá katasztrófavédelmi engedély nélkül végeznek engedélyköteles tevékenységet, illetve jogszabályban, vagy hatósági kötelezésben foglalt előírásokat mulasztanak el.

A törvény alapján a katasztrófavédelmi bírság legalacsonyabb összege háromszázezer, legmagasabb összege pedig hárommillió forint

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!