Hírek

2011.09.13. 08:19

Gyurcsány nem kért védelmet, felfüggesztették a mentelmi jogát

Felfüggesztette az országgyűlés Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát hétfőn este. A volt miniszterelnök szerint eredménytelen lesz a vele szembeni politikai leszámolás.

Origo/MTI

A parlament hétfő késő esti szavazásán 306 igen és 52 nem szavazat mellett elfogadta a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítványt, miután a Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel kívánja meggyanúsítani a sukorói kaszinóberuházás ügyében.

Az ügyészség szerint a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. A bírósági eljárás megindításához szükség volt arra, hogy a parlament felfüggessze a képviselőt védő mentelmi jogot.

Gyurcsány Ferenc hétfő este felszólalt a szavazás előtt, és azt mondta, az ügyészség szerinte valótlant állít. A szocialista képviselő elmondása szerint miniszterelnökként valóban jóindulatáról biztosította a kormány és a beruházás képviselőit a 2008. május 21-i országgyűlési találkozón, amelyet az ügyészség is idéz. Szerinte a sukorói kaszinóváros nemzetgazdaságilag hasznos, több ezer munkahelyet teremtő beruházás, amit érdemes támogatnia az államnak. "Ma is ezt tenném" - mondta, hozzátéve, hogy "ha ez bűn [...], akkor több tucatszor elkövettem ezt a bűnt."

 A szavazás előtti beszédében "politikai leszámolásnak" nevezte a gyanúsítást. "Látszólag jogi lépéssel állunk szemben, de csak látszólag" - mondta. A WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai iratokra hivatkozva azt mondta, Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnöknek, ha lehetősége van rá, "meg kell ölnie" riválisát. Később a szocialista politikus úgy folytatta az Orbánnak tulajdonított szavakat, hogy: "jobban szeretném látni Gyurcsányt holtan, mint csak sebesülten". A saját maga által idézett orbáni mondatokra reagálva Gyurcsány Ferenc azt mondta: "nem csak megölni nem tud de még csak megsebezni sem."

A vita nélküli parlamenti napirendi pontban a szavazás előtt Gyurcsány Ferenc azt mondta "nem gondolom, hogy mentelmi jogom mögé kell bújnom", majd a képviselőkhöz szólva azt mondta: "nem kérek védelmet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!