Hírek

2011.09.09. 12:15

Fidesz: frankhitel végtörlesztés 180 forinton

A Fidesz javaslata szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon törleszthetnék a hitelesek.

forrás: origo.hu

A devizahitelesek adósságának rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését javasolja a kormánynak a Fidesz - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken. A Fidesz javaslata szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon törleszthetnék a hitelesek, és az átváltás teljes költségét a bankoknak kell viselniük.

A svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a devizahitelesek, ezt javasolja a Fidesz frakciója a kormánynak - jelentette be Hajdúszoboszlón Lázár János frakcióvezető a kihelyezett frakcióülés szünetében. A tranzakció teljes költségét a bankoknak kellene viselniük - tette hozzá a frakcióvezető. A mai árfolyamnál az ügyfelek szempontjából lényegesen barátibb árfolyamon való végtörlesztést vagy meglevő megtakarításból, vagy úgy lehetne kivitelezni, hogy az ügyfél forinthitelt vesz fel és abból fizeti ki a frank-, euró- vagy jenhitelét. A kormány vasárnap dönt a javaslatról, és ha elfogadja azt, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető szerint "nyomatékosan felkérték a kormányt", hogy vizsgálja meg, ki a felelős azért, hogy 2002 után "a szocialista kormányzat rászabadította az országra" a jelzálog alapú devizahiteleket. "Meg kell tudnia az országnak, ki a felelős, és a felelősnek a következményeket viselni kell" - jelentette ki a frakcióvezető.

Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány döntései azt a célt szolgálják, hogy az ország kiszolgáltatottságát csökkentsék, ezért fontos az államadósság csökkentése, és az, hogy a költésgvetési hiány három százalék alatt maradjon. "Ha csökken a devizahitelek állománya, csökken az ország kitettsége is" - mondta a szóvivő.

forrás: origo.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!